Az arcmaszkok az arcfelismerőktől is megvédenek

Nem csak a vírus terjedésének visszaszorítására jó az arcmaszk: egy kutatás szerint az arcfelismerő technológián is kifog. Így azoknak, akik tartanak attól, hogy megfigyelik, már két okuk is van, hogy hordják.


A technológia megjelenése és terjedése óta egyre több etikai aggály merül fel az arcfelismerő szenzorokkal kapcsolatban. Jó hír lehet a megfigyeléstől rettegőknek, hogy az arcmaszkokról kiderült, hogy védelmet nyújtanak az arcfelismerő technológia ellen is. Az NIST az Amerikai Szabványügyi Hivatal kérésére készített egy tesztet arról, hogy a különböző arcfelismerő algoritmusok hogyan boldogulnak a tesztekkel. Az eredménye pedig azt lett, hogy nagyon rosszul – írja a Verge.


Kifog telefonos arcfelismerőn és megfigyelő kamerán is

Alex Knight/Unsplash

A tanulmány arra jutott, hogy nagyjából 5-50%-ot is tévedhetnek így az algoritmusok, vagyis gyakorlatilag használhatatlanok. A sima arcfelismerő szenzorok általában a vonásaink közt levő távolság alapján dolgoznak, de mivel az orrunkat és szájunkat maszk takarja, nem tud pontosan tippelni. Leginkább a fekete maszkokkal gyűlt meg a baja, de úgy alapvetően annál nagyobbat hibázott az algoritmus, minél nagyobb részét takarta maszk a tesztalanyok orrának.

Bár a kísérlet csak egy-az-egyből nevű technológiát vizsgált, mint amivel a telefonos arcfelismerés dolgozik, míg a legtöbb városi megfigyelőrendszer egy-a-sokból technológiát használ, biztosra vehetjük, hogy az még ennél is rosszabbul boldogulna a maszkokkal. Az egy-az-egyből ugyanis statikus dolgot vizsgál, míg az egy-a-sokból dinamikus, folyamatosan mozgó arcokat futtat végig adatbázisokon, egyezést keresve. Utóbbinál nem lehet kontrollálni a kép szögét és fényviszonyát, így azok még kevésbé hatásosak, különösen, ha védjük az arcunkat.

A figyelmetekbe ajánljuk