koronavírusölő maszk

Olyan arcmaszkot terveznek, ami elpusztítja a koronavírust

A hagyományos arcmaszkok ugyan hatékonynak bizonyultak a koronavírus terjedésének mérséklésében és csökkentik a fertőzés kockázatát, azonban nem nyújt száz százalékos védelmet. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói azonban egy lépéssel többet szeretne: olyan maszkot, ami inaktiválja a vírusokat.


A kutatók kezdésnek átkutatták a különböző típusú maszkokról szóló tudományos jelentéseket, és nem találtak olyat, amit kifejezetten a vírusok elpusztításáért terveztek volna.


„Azok a maszkok, amiket most viselünk, a vírus egy részének megragadására is szolgálnak. Védelmet ugyan nyújtanak, de senki nem foglalkozik igazán a vírus inaktiválásán és a levegő sterilizálásán. Ez meglepett"

– mondja Strano, a MIT végzős hallgatója.

A csapat ezért egy ilyen maszk megtervezését tűzte ki célul. A vírusölő hatást hő segítségével érnék el, aminek az optimális hőmérsékleti tartományát egy rézháló segítségével érnék el, ami fűtő- és befogóelemként is egyaránt működne. Matematikai modellezések során meghatározták az optimális hőmérsékleti tartományt, amelyet el kell érni ahhoz, hogy a természetes légzés során fakadó be- és kifelé áramló levegő segítségével a koronavírus elpusztuljon.

A kutatók kiszámolták, hogy a SARS-CoV-2 részecskék milyen gyorsan bomlanak le különböző hőmérsékleteken, és megállapították, hogy a 90 Celsius-fokon a maszk végleges méretétől függően ezer- és milliószorosan is csökkenhet a vírusrészecskék száma.

A kivitelezést a tervek szerint elektromos áram segítségével történne, amit egy 0,1 milliméter vastag rézhálón Megmutatták azt is, hogy ezt a hőmérsékletet úgy lehet elérni, hogy elektromos áramot vezetünk egy 0,1 milliméter vastag rézhálón vagy egy termoelektromos fűtőtesten, amit egy kis akkumulátor működtetve. A jelenlegi prototípusok egy 9 voltos akkumulátort tartalmaznak, amely elegendő energiát biztosít a maszk néhány órás melegítéséhez, és le is hűtené a levegőt, mielőtt azt belélegeznénk.

A kutatók ügyelnek a biztonságra is: a rézhálót neoprén szigetelő anyag venné körül, amely megakadályozza, hogy a maszk külseje túlságosan felmelegedjen viseléséhez. Amint az azt viselő személy belélegzi és kifújja a levegőt, forgó légáramlás veszi kezdetét a maszkon belül, lehetővé téve, hogy az ott található vírusok sokszor áthaladjanak a hálón, és nagyobb valószínűséggel inaktiválódjanak. A maszk mindkét oldalán a szellőzőnyílásokból tisztított levegő áramlik majd ki.

Bővebben a MIT tervezett maszkjáról a MIT Newsoldalán lehet olvasni.

A figyelmetekbe ajánljuk