Súlyos gyulladást okozhat az agyban a koronavírus

Különös jelenségre lettek figyelmesek az orvosok.


Koronavírusban elhunyt emberek agyát vizsgálták meg a szakértők, a kutatás pedig kimutatta, hogy egyes agyi területeken gyulladás alakulhat ki a fertőzés hatására. Ez a továbbiakban súlyosan károsíthatná a vérereket, amik szivárogni kezdhetnek, emiatt pedig akár életveszélyes állapotba kerülhetünk.


Furcsa, hogy a vírus nem található meg a károsodott vérerekben, valamint a körülötte lévő szövetekben, ami azt jelenti, hogy a szervezet saját immunválasza okozza a gyulladást, nem maga a koronavírus – derül ki a IFLScience beszámolójából.

A járvány megjelenése óta pedig egyre több olyan kutatást végeznek, melyben a koronavírus agyra gyakorolt hatását vizsgálják. Az orvosok már sejteni vélnek valamit, ám pontos információk még a mai napig nincsenek arról, hogy a vírus valóban képes-e eljutni az agyunkig.

Az viszont egyre valószínűbb, hogy a betegség ideje alatt és után testünk különös immunválasszal védekezik, ennek során pedig számtalan neurológiai mellékhatás jelentkezhet.

És mely agyi területek az érintettek? Például az úgynevezett szaglógumó, melynek neve igencsak beszédes, ez a szaglást kontrollálja, vagy az agytörzs, amely légzésünkért és a pulzusért felelős. Ezeken a területeken találtak sötét és világos foltokat, amelyek elváltozásokra utalhatnak. Fehér foltok a gyulladást, a sötétebbek pedig a vérzést jelölik.

A vizsgált áldozatok kizárólag 50 éven felüliek voltak és valamilyen krónikus betegségben szenvedtek.

A figyelmetekbe ajánljuk