félmeztelen férfi vágja a bokrokat bozótvágóval gyerekek meg nézik

A XVIII. században még 15 ezer juma élt Amazoniában, nemrég elhunyt a legutolsó.


Koronavírus miatt elhunyt Aruká Juma, aki az amazóniai juma őslakos törzs utolsó még élő tagja volt. Ő volt az utolsó ember is a bolyón, aki beszélte a törzse anyanyelvét. Így nem csak egy embert, de egy törzset és nyelvet is elvesztettünk.

A jumák egyébként a XVIII. században 15 ezren éltek, de a különböző mészárlások és betegségek révén aztán 1943-ra már csak 100-an maradtak nagyjából. Egy 1964-es mészárlás következtében aztán ez a szám mindössze 6 főre csökkent, köztük Aruká Jumát, aki a túlélők közt volt. Végül aztán sógora halála után egyedül marad. Most 22 évvel végleg kihalt a törzs.

A brazil kormány egyébként a Jume törzset eleve elköltöztette anno a helyéről Rondóniába annak reményében, hogy majd keveredni fognak a többi törzsekkel. Ez meg is történt, Juma lányai mind az Uru Eu Wau Wau törzs tagjaival vannak együtt. Jume viszont nem barátkozott meg soha a helyzettel, hogy a kormány gyakorlatilag kilakoltatta őket a saját földjükről.

Úgyhogy pereskedésbe kezdet. Végül aztán sikeresen megnyerve azt, 14 év után végre újra hazatérhetett. A férfi vezetékneve egyébként azért egyezik a törzs nevével, mivel a brazil bennszülötteknél nem volt ritka jelenség, hogy tagjaik vezetéknévként felvették a törzs nevét, írja a Boing Boing.


A figyelmetekbe ajánljuk