koronavírus
Csökkenti a fertőzés átadásának lehetőségét, de senki ne ettől várjon csodát.

A laboratóriumi körülmények között végzett kísérletek eredményei azt mutatták, hogy egyes fertőzés elleni, a kórokozókat megölő és szaporodásukat gátló termékek hasznosak lehetnek a koronavírus ellen a szájban létrejött fertőzés után, és segíthet a vírus terjedésének csökkentésében..

Pennsylvania Állami Egyetem kutatócsoportja a tesztek során próbálkoztak különböző babasamponok egy százalékos oldataival, egy orröblítővel, peroxid alapú torokfájás elleni öblítőkkel és szájvizekkel. A Craig Meyers mikrobiológus, immunológus és szülész-nőgyógyász professzor vezette csapat azt találta, hogy több orr- és szájöblítő képes a koronavírus semlegesítésére, ami azt feltételezi, hogy ezek a termékek képesek lehetnek csökkenteni a betegeken átadható vírusmennyiséget.

Azonban érdemes a kísérletet a helyén kezelni. A mindennapi rutinként hasznos lehet a rendszeres szájvíz használat, de ez nem jelenti azt, hogy megvan a koronavírus ellenszere.

"Miközben várunk a vakcina kifejlesztésére, szükség van a fertőzés átadásának csökkentését célzó módszerekre. Az általunk vizsgált termékek már elérhetők és gyakran az emberek napi rutinjának részévé váltak"

– idézte az intézmény közleménye a professzort.

A Journal of Medical Virology című szaklapban bemutatott kutatási eredményekből kiderült, hogy az egyszázalékos babasampon-oldatok, amelyeket az orvosok gyakran használnak az üregek öblítésére, 99,9 százaléknál nagyobb arányban hatástalanították a koronavírust két perccel az után, hogy azzal érintkeztek.

Több szájvíz és toroköblítő szintén hatékony volt a fertőzőképes vírus hatástalanítására.

Több 99,9 százaléknál nagyobb arányban semlegesítette a vírust 30 másodperccel az után, hogy kapcsolatba került vele.

Meyers professzor szerint az eredményeik ígéretesek, és a következő lépésük az lesz, hogy klinikai teszteket végezzenek, hogy felbecsüljék hatékonyságukat Covid–19-betegek fertőzőképességének csökkentésében. Ha ezek az oldatok csupán 50 százalékkal csökkenthetik a fertőzés átadását, már az is nagy eredmény.

Fontos kiemelni, hogy a szájvizeknek hiába van vírusölő hatása, ez csupán átmeneti, a koronavírus pillanatok alatt bejuthat a szervezetbe, arról nem is beszélve, hogy az orron keresztül is elkaphatjuk a vírust.


A figyelmetekbe ajánljuk