A koronavírus miatt még a randizási normák is megváltoznak
Hideg, korlátozások, bezárt kocsmák. Mi lesz így a szinglikkel? Úgy tűnik, a Nagy gazdasági világválsághoz és a második világháborúhoz hasonlóan a koronavírus-járvány is inkább csökkenteni fogja az ismerkedés esélyét, így a házasodási rátákat is.


Egy Voxonolvasható cikkben szinglik számolnak be arról, hogy a jelenlegi helyzet hogyan csökkentette még jobban az ismerkedés lehetőségét. Ismerkedni ugyanis eddig is nehéz volt. Ahogyan megnőtt az online társkeresők száma, úgy azon emberek száma is megugrott, akik itt találnak párt. Egy stanfordi felmérés alapján ez a heteroszexuális személyek 39%-át, és a homoszexuálisok 65%-át jelenti. Ám azáltal, hogy az ismerkedés nagy része átkerült az online térbe, nagyobb esély van személytelen bánásmódban részesülni, tehát megnőtt a hazugságok és a szexuális zaklatások száma is. Az Y és Z generáció tagjai (az 1981 és 2010 között született személyek) emiatt később házasodnak, és többet randiznak.

A jelenlegi járványhelyzet még jobban felerősíti ezeket a nehézségeket, mivel a randizások irama lecsökkent. Ahogyan Elizabeth Segran könyvében kifejti, húszas éveink nagyon fontosak abból a szempontból, hogy milyen döntéseket hozunk. Az apró szokásoktól kezdve a karrieren át a párkeresésig, fiatalkori döntéseink meghatározzák hátralévő életünk nagy részét. Dr. Riki Thompson szerint, aki az online ismerkedést tanulmányozza, a vírushelyzet a termékenység szempontjából is aggasztó, vannak ugyanis olyan emberek, akik számára ez az egy-két év befolyásolni fogja biológiai óráját, tehát a reprodukciós képességét.

Legyen szó a fiatalkorunk legfontosabb döntéséről vagy az utolsó petesejtjeinkről, hova fordulunk ilyenkor? Az online társkeresőkhöz. 2020-ban az applikációkra 11%-kal többen regisztráltak az átlag feliratkozókhoz képest. Jó hír, hogy a felhasználók alaposabban szelektálnak, tehát kevesebbet húzogatnak jobbra-balra, több időt szánnak egy emberre. Amikor az élő találkozásnak fertőződési kockázata van, jobban odafigyelünk arra, kivel is találkozunk. Ezen kívül megjelent egy új jelenség: az online randi. A videófunkciót a Match, Tinder és Hinge applikációk is beépítették a szoftverbe, megkönnyítve a karanténrandikat. Az ezt követő élő találkozás kapcsán pedig a felek gyakran megbeszélik, hogy mennyi érintkezést szeretnének, ez is újdonság az ismerkedés világában.

Sok szinglinek az új körülmények szorongatóak, de sokak szerint kedvező. Ilyenek például a férfiak, akiknek nem kell most már fizetni a randin, mert nincs is rá lehetőség. De ilyenek azok is, akiknek ez a lassú tempó sokkal kényelmesebb. Az elköteleződést pártolóknak egyenesen felüdülés, mivel az új tempó a mély ismerkedésnek kedvez. Érdekesség, hogy lecsökkent az egyéjszakás kalandok száma. A lakótársakkal, vagy volt partnerekkel való románcok száma viszont megnőtt. Nem csak a szingliknek, de a pároknak is nehéz, hogy nem lehet randizni: új élmények híján nehezebb kapcsolódni a másikhoz. A járványhelyzet alatt jobban odafigyelünk arra, hogy mi hiányzik nekünk, ez önismerettel gazdagít. Sajnos kimaradnak olyan események az életünkből, amelyek formálhattak volna minket, ám valamelyest a róluk való gondolkodás is formálhat. Krusovszky Dénes szavaival

„Amire nem került sor, amit nem vettem észre, amit túl későn tudtam meg, a maga módján semmivel sem valószerűtlenebb, és semmivel sem kevésbé az enyém, mint amiket eddig az életem részeinek hittem. Akik már nem leszünk sosem, épp annyira mi vagyunk, mint akiknek hisszük magunkat."


Szerző: Mircse Andrea

A figyelmetekbe ajánljuk