Bár mutálódik, de nem fertőz jobban a koronavírus
Egy nem régen közölt, nagyszabású tanulmány rámutatott, hogy bár globális terjedésével mutálódik a Covid-19-betegséget okozó új típusú koronavírus, ám nem tette gyorsabbá egyetlen igazolt mutáció sem.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent kutatásukban, összesen 99 országból 46 723 koronavíruson átesett embertől származó vírusgenom globális adathalmazából több mint 12 700 mutációt vagy a SARS-CoV-2 vírus változásait azonosították a University College London szakemberei, akik semmilyen bizonyítékot nem találtak arra vonatkozóan, hogy a közönséges mutációk növelik a vírus terjedőképességét – írja az MTI.

„Szerencsére azt találtuk, hogy ezen mutációk egyike sem teszi képessé az új típusú koronavírust arra, hogy gyorsabban terjedjen. Ébernek kell azonban maradnunk és figyelni kell az új mutációkat, különösen ahogy elkezdenek megérkezni az oltóanyagok"

– közölte Lucy van Dorp, az egyetem genetikai intézetének professzora, a tanulmány társszerzője.

Közismert tény, miszerint a vírusok mutálódnak – néhányuk, például az influenza esetében ez gyakrabban bekövetkezik. Ezeknek a mutációknak a legtöbbje semleges, de míg egyesek előnyösen változnak, mások károsan és utóbbiak ellen az oltóanyagok kevésbé hatékonyak lehetnek. Ezért ezek ellen a vakcinákat rendszeren alkalmassá kell tenni és biztosítani kell hatékonyságukat.

Az új típusú koronavírus esetében hatékonynak bizonyuló első vakcinák hamarosan megkaphatják az illetékes hatóságok engedélyét, és akár már az év vége előtt megkezdhetik beoltani az embereket. Francois Balloux, a UCL professzora elmondta, az általuk igazolt új mutációk nem jelentenek veszélyt a vakcinák hatékonyságára. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a vakcinák bevezetése új, szelektív nyomást gyakorol a vírusra, hogy mutálódjon, hogy megpróbálja kikerülni az emberi immunrendszert.


A figyelmetekbe ajánljuk