Kik azok a machiavellisták, és miért ne randizzunk velük?

Mindannyian képesek vagyunk másokat megtéveszteni, becsapni, valamint hazudni másoknak. Az emberek többsége azonban nem szokott így viselkedni. Ám a machiavellisták annál inkább. De mit lehet róluk tudni, és ami ennél is fontosabb, miért ne randizzunk velük?


A machiavellisták Niccolò Machiavelli: A fejedelem című műve alapján kapták elnevezésüket. Machiavelli ugyanis arra tanít minket, hogy az őszinteség - és minden más erény - félretehető, amennyiben a csalás, hazaárulás és az erőszak éppen célravezetőbb. A szakemberek Magas Machoknak nevezik azokat a machiavellistákat, akik az ilyenfajta gondolkodást részesítik előnyben. Ezek az emberek rosszindulatúak, manipulatívak, és állandóan hazudnak. Gyanakvás, agresszió, paranoia is jellemezheti őket. Általában valamilyen személyiségzavarban szenvednek. Ez leggyakrabban nárcisztikus személyiségzavar. A pszichológiában ugyanis ismeretes a Sötét Triád kifejezés, amely arra utal, hogy valaki machiavellista, nárcisztikus, és pszichopata egyszerre.

A machiavellisták, amikor valakivel randiznak, könnyen manipulálják őket, ezért a párjukat nehéz távozásra bírni — a legjobb lenne emiatt, ha nem is randizna senki velük egyáltalán. De hogyan ismerjük fel már az elején a machiavellistákat?


  • A machiavellisták lényükből fakadóan amorálisak. Nem kell Machiavellit olvasniuk ahhoz, hogy eltapossanak másokat. A másik ember számukra mindig csak egy eszköz.
  • Amikor füllentünk valakinek, általában bűntudatot érzünk utána. A machiavellisták nem éreznek ilyesmit, rutinszerűen hazudnak. Nekik ez mindennapos, és nem éreznek megbánást miatta.
  • Egyetértenek azzal, hogy mindig azt kell mondani, amit a másik hallani akar. Bölcsnek tartják a folyamatos hízelgést, és szerintük buták azok a bűnözők, akik hagyják, hogy elkapják őket.
  • Szeretik az olyan társadalmi közeget és munkahelyeket, ahol a szabályok kétértelműek.
  • Eszköztárukban szerepet kap a sármosság, barátságosság, túl korai önfeltárás (ettől őszintének tűnnek). Emellett bűntudatot keltenek, nyomást helyeznek a másikra, de extrém helyzetben meg is fenyegethetik őt.
  • Versenyhelyzetben mások szeretik őket beválogatni a csapatba a taktikájuk miatt, ám egy baráti körben nem üdvözlik ennyire szívesen a machiavellistákat.

Ha tehát az első randin azt tapasztalod, hogy eszközként beszél valakiről a másik, aki ráadásul nagyon sármos és barátságos, valamint nagyon gyorsan megnyílik neked, vagy előtted hazudik épp valakinek rezzenéstelen arccal, ezen kívül nyomást helyez rád, és bűntudatot kelt benned, akkor futás!

Szerkesztette: Mircse Andrea

Forrás: psychologytoday.com (itt és itt)

A figyelmetekbe ajánljuk