Férfi mobiltelefonnal a kezében

A koronavírus-járvány miatt nemcsak a baráti találkozókról, hétvégi bulikról és munkahelyi közös ebédekről kellett lemondanunk egy időre, de az ismerkedéseinket is jegelni kellett. Nincsenek éjszakába nyúló randevúk, kalandos hook-upok, átbeszélgetetett, romantikus vacsorák, az alábbi appok azonban segítenek, ha társaságra vágyunk.


Tinder

Tinder

Tinder

Ki ne ismerné a világ talán elsőszámú ismerkedős applikációját? Ki személytelennek, ki egyenesen forradalminak tartotta 2012-es megjelenésekor, ám abban mindenki egyetértett, hogy sajnos vagy nem sajnos, ez a randizás jövője. A külsőségek döntő szerepet játszanak, a Tinder használata esetében pedig ez különösen igaz: egymás után következnek a felhasználókról felugró képek, mi pedig eldönthetjük, hogy az illető tetszik-e, vagy sem. Ezt egyszerűen meg tudjuk tenni a kép balra (azaz nem), vagy jobbra (azaz tetszik) húzásával. A profilok leírását sem kell feltétlenül elolvasnunk: ha valaki érdekel minket, a képre kattintással nyílik meg a profil, ahol néhány sort olvashatunk a másikról – ha egyáltalán írt magáról bármit -, illetve jobb esetben az életkorát, és további képeket láthatunk. Persze meg lehet adni érdeklődési köröket is, mint kedvenc zenéinket, filmjeinket. Ha pedig jobbra húzunk valakit, az sem jelenti, hogy elkezdhetünk vele ismerkedni. Üzenetváltásra csak akkor van lehetőség, ha ő is jobbra húzott minket, és „match"-eltünk. Naponta superlike-olhatunk is valakit, ez esetben az illető mindenképpen látni fogja, hogy kedveltük őt.

OkCupid

OkCupid

OkCupid

Itthon kevésbé ismert, külföldön azonban annál nagyobb felhasználóbázissal rendelkezik az OkCupid alkalmazás. Itt, ellenben a Tinderrel, egy elég hosszú profilt kell kitöltenünk, amelyhez szintén hozzárendelhetjük Instagram profilunkat. A kitöltés során kérdésekre válaszolhatunk, valamint azt is megadhatjuk, hogy milyen választ várunk ugyan ezekre a leendő partnertől. Így százalékosan mérhető, hogy mennyire illünk össze. Ezek a kérdések olyan komolyabb témákat is feszegetnek, mint például a klímaváltozás. A „helyes" válaszok publikussá is tehetők, hogy mások a profilunk meglátogatásakor egyből tudják, matchelnek-e velünk. Az OkCupid két böngésző móddal rendelkezik: a szimpla „Matches" opció választása esetén némi információt is látunk a felhasználókról, azonban „Quickmatch" választása esetén csak a fotók jelennek meg, amelyeket a Tinderhez hasonló módon kedvelhetünk, ám mindenkinek üzenhetünk.

Coffee Meets Bagel

Coffee Meets Bagel

Coffee Meets Bagel

Jelmondata: „Találd meg a bageled még ma!". Azaz, ez esetben mi vagyunk a kávé, a bageleink pedig többnyire a Facebook ismerőseink ismerőseivel kapcsol minket össze. Az app naponta küld nekünk „bageleket", azaz potenciális „match" lehetőségeket, amelyeket mi is manipulálhatunk néhány speciális preferencia beállításával, mint vallási nézetek és etnikum. A kapott „bagelekről" 24 óránk van eldönteni, hogy kedveljük, vagy passzoljuk őket. Ha előbbit választjuk, és kisül, hogy ők is kedveltek minket, akkor tudunk üzenetet váltani. Ezt azonban csak 8 napig tehetjük meg, utána a közös privát ablakunk eltűnik. Az alkalmazás így inspirál minket mielőbbi találkozóra vagy legalább egy telefonszám cserére.

Happn

Vajon hányszor keresztezzük egymás útját életünk szerelmével, mielőtt valóban találkozunk vele? Talán minden nap egymásra mosolygunk a kávézóban, csak sosem volt elég bátorságunk ahhoz, hogy megszólítsuk a másikat. Ez esetben a Happn a válasz imáinkra! Az applikáció a telefonunk GPS pozíciói alapján rögzíti a mozgásunkat, és listázza azoknak a szingliknek a profilját, akik aznap tőlünk 240 méteren belüli távolságra bukkantak fel. A listázott emberekről azt is megtudhatjuk, pontosan hol keresztezték utunkat legutoljára. A nekünk tetsző profilokat ezek után szívecskével jelölhetjük meg, és ha választottunk hasonlóan cselekedett, indulhat is a csevegés. Fontos tudni, hogy az app élő lokációnkat sosem osztja meg harmadik féllel, illetve a tiltás funkciót is bárki profilján használhatjuk, ha nem érezzük biztonságban magunkat.

Hinge

Hinge

Hinge

Eltérően a ma divatos randiappoktól, a Hinge alkalmazáson főleg komoly kapcsolatok születnek. A felhasználók a hagyományos személyleírásoktól eltérően inkább történeteket osztanak meg magukról, és bár a kommunikáció itt is csak akkor lehetséges két ember között, ha „matcheltek", ez nem a fotók jobbra vagy balra húzásával dől el, mindinkább a közös érdeklődési köröktől. A „swipe" funkció ellenben a Hingében is megjelenik, ám egy jóval mókásabb kontextusban. Regisztrációt követően egy rakás kérdésre kell válaszolnunk, a válaszlehetőségek pedig jobbra vagy balra húzható funkcióként jelennek meg. Például ha a „Jártál-e már Berlinben", vagy a „Szoktál-e krokettezni" kérdésre igen a válasz, a kérdést jobbra, ha nem, akkor balra kell húznunk. A kérdőíven így sokkal gyorsabban végigérünk, és nem mellesleg szórakoztatóbb is így megválaszolni a kérdéseket. Ha valakivel pedig matchelünk, egyből láthatjuk, hogy az illető milyen fajta kapcsolatot keres. Bár a Hingén is akadnak, akik egyéjszakás kalandra vadásznak, nekünk csak azokat a felhasználókat javasolja majd az app, akikkel ebben a kérdéskörben is közös az érdeklődésünk. Az alkalmazás hátránya, hogy önmagunkról képet csak a Facebookról és az Instagramról szinkronizálhatunk, így aki nem aktív a közösségi médiában, neki épp itt az ideje, hogy feltöltsön néhány új fotót.

A figyelmetekbe ajánljuk