reptéri váró

Kész az első lámpa, ami percek alatt elpusztítja a koronavírust

Rövidesen nem lesz szükség az erős vegyszerekre, ha teljes fertőtlenítést akarunk egy helyszínen.


Eddig is lehetett tudni, hogy az ultraibolya sugárzással elpusztítható a SARS-Cov-2, de az egészségügyi szakértők – köztük az Egészségügyi Világszervezet – figyelmeztetett, hogy a hagyományos UV-lámpákat ne használja senki testi fertőtlenítésre, mivel bőrrákot és szemkárosodást is okozhat.

Ushio

Most viszont egy japán cég olyan UV lámpát dobott piacra, ami képes elpusztítani a koronavírust anélkül, hogy károsítaná az emberek szemét vagy bőrét. A tokiói székhelyű Ushio és a Columbia Egyetem közösen fejlesztett Care 222 nevű készüléke az első ilyen termék a világon.

A most bemutatott lámpa a megszokott 254 nanométeres hullámhossz helyett 222 nanométeres hullámhosszú UV-sugarakat bocsát ki, így az emberre teljesen ártalmatlan. A Care 222-t elsősorban a helyiségek fertőtlenítésére szánják, mint például zsúfolt kocsmák, vonatkocsik, orvosi várók, liftek. A cég elmondása szerint a készüléket folyamatosan lehet használni, és nem fog gondot okozni, ha emberek is tartózkodnak ott – így egy nap több tucatszor is átfertőtleníthetjük majd az adott helyet, vagy ahogy azt az oldalukon bemutatták, állandó lámpaként is lehet használni.

A lámpa három négyzetméteres felületen hat-hét perc alatt elpusztítja vírusok és baktériumok 99 százalékát. Ezeket az állításokat a harmadik félként bevont Hiroshima Egyetem tanulmányai is megerősítették.

(Guardian)

A figyelmetekbe ajánljuk