Az egyik legígéretesebb koronavírus-vakcina alapjait egy magyar biológus tette le

BioNTech német cég fejlesztése tűnik eddig a legígéretesebbnek a kornavírus-oltások közül.


Hétfőn érkezett a hír a világsajtóba, hogy a BioNTech és az amerikai Pfizer koronavírus elleni oltása 90 százalékban hatékonynak tűnik. A BioNTechet egy török származású orvosházaspár, Ugur Sahin és Özlem Tureci alapította 12 éve.

A házaspár rák- és fertőző betegségek kutatására szentelte életét, melynek okán éveket töltöttek azzal, hogy személyre szabott immunterápiával kísérletezzenek a daganatos megbetegedések gyógyítása kapcsán. Cégüknél dolgozik Karikó Katalin biológus, aki évtizedekkel ezelőtt, egy létszámleépítés miatt hagyta el Magyarországot. Karikó alkotta meg az ígéretesnek tűnő koronavírus-vakcina alapját képző mRNS-technológiát.

Ugur Sahin saját szavaival magyarázta, miért is jelentős ez az eredmény.

„Azt hiszem ez egy nagyon jó üzenet az emberiségnek, hogy már tudjuk hogyan működik a COVID-19 és valóban van hatékony ellenszere a betegségnek."

A házaspár vakcinája már a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában tart. Ebben a szakaszban minden új oltóanyag fejlesztésekor több tízezert olyan alanyt oltanak be, akiknek a szervezete nem termel antitestet, tehát előzetesen nem kapták el a vírust. Az alanyok egy része megkapja a tényleges védőoltást – egészen pontosan két injekciót, háromhetes különbséggel –, a többiek pedig placebót kapnak. Alapesetben már az is sikernek könyvelhető el, ha előbbi csoport tagjainak legfeljebb fele kapja el a fertőzést – tünetekkel együtt –, ezzel szemben Sahin és Tureci kísérletivakcinája 90%-os eredményt hoz. Természetesen a vizsgálat nem zárult még le, a tudósok folytatják a tesztelést, így akár még az arányszám is változhat – olvasható a 444 cikkében.

A figyelmetekbe ajánljuk