A boltokban és a tömegközlekedésen kötelező maszkviselést a lakosság döntő többsége elfogadta és alkalmazza, azonban az idő előrehaladtával egyre nehezebben viseljük, hogy arcunkat takarnunk kell. Ezzel azonban nem vagyunk egyedül: az 1918-19-ben tetőző spanyolnátha idején a maszkviselés tiltakozásokat robbantott ki.A spanyolnátha elleni intézkedések

Egy kalauz megtagadja a felsz\u00e1ll\u00e1st a v\u00e9d\u0151maszk n\u00e9lk\u00fcli utasokt\u00f3l

Egy kalauz megtagadja a felszállást a védőmaszk nélküli utasoktól. Seattle, 1918

National Archive Catalog

Kellemetlen a beszélgetések során, kellemetlen, ha telefonálnunk kell, és kellemetlen, ha szemüvegesek vagyunk. Mégis, maszk hordásával védjük meg egymást attól, hogy átadjunk egy esetleges fertőzést.

A spanyolnátha a világ máig ismert leghalálosabb influenzajárványa volt 1918 és 1920 között. A kór világszerte több mint 50 millió ember életét követelte. Az Egyesült Államokban, ahol mintegy 675 000 ember halt bele a fertőzésbe, a helyi kormányzatok számos intézkedéssel próbáltak gátat szabni a fertőzés terjedésének. Az iskolabezárásoktól és nyilvános helyek lezárásától az utcai köpködés elleni határozatokig, valamint a kötelező zsebkendő- és maszkhasználatig mindent megpróbáltak, az emberek azonban a veszélyhelyzet ellenére egyre kevésbé tűrték a különféle intézkedéseket.

A spanyolnátha első regisztrált fertőzöttje az amerikai hadsereg közlegénye volt a Kansas állambeli Fort Riley támaszponton, 1918. március 4-én – írja a Múlt-kor a History.com cikke alapján.

Maszkviselés pro és kontra

Tanácsok az influenza megelőzésére

The National Library of Medicine

Bár a járványt kezdetben igyekeztek eltussolni a világ különböző országaiban, annak kirobbanása után mégis hazafias kötelességként próbálták beállítani a prevenciós szabályok betartását. A Vöröskereszt közérdekű közleménye így szólt: „Az a férfi, nő vagy gyermek, aki most nem hajlandó maszkot viselni, veszélyes mihaszna."

Bár sokan együttműködtek, az intézkedések ellen megfogalmazódott panaszok száma is legalább ugyanilyen arányú volt. A legtöbben a maszkok kényelmetlenségét kifogásolták, illetve sokak az alacsonyabb kereskedelmi forgalmat is a maszkviseléshez kötötték. Politikusok és más tisztségviselők több alkalommal maszk nélkül jelentek meg nyilvánosan, ami botrányokhoz vezetett. San Franciscóban még Maszkellenes Liga is alakult.

Friss

Közös vodkát dob piacra Vera Wang és a Chopin

A neves vodkacég összefogott a divatmogullal egy egyedi kiadásra.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk