Maszkban lévő férfi

Egy idő után a spanyolnátha idején is tiltakoztak a maszkviselés ellen

Elfogadták, mégis tiltakoztak: maszkviselés a spanyolnátha idején

A boltokban és a tömegközlekedésen kötelező maszkviselést a lakosság döntő többsége elfogadta és alkalmazza, azonban az idő előrehaladtával egyre nehezebben viseljük, hogy arcunkat takarnunk kell. Ezzel azonban nem vagyunk egyedül: az 1918-19-ben tetőző spanyolnátha idején a maszkviselés tiltakozásokat robbantott ki.A spanyolnátha elleni intézkedések

Egy kalauz megtagadja a felsz\u00e1ll\u00e1st a v\u00e9d\u0151maszk n\u00e9lk\u00fcli utasokt\u00f3l

Egy kalauz megtagadja a felszállást a védőmaszk nélküli utasoktól. Seattle, 1918

National Archive Catalog

Kellemetlen a beszélgetések során, kellemetlen, ha telefonálnunk kell, és kellemetlen, ha szemüvegesek vagyunk. Mégis, maszk hordásával védjük meg egymást attól, hogy átadjunk egy esetleges fertőzést.

A spanyolnátha a világ máig ismert leghalálosabb influenzajárványa volt 1918 és 1920 között. A kór világszerte több mint 50 millió ember életét követelte. Az Egyesült Államokban, ahol mintegy 675 000 ember halt bele a fertőzésbe, a helyi kormányzatok számos intézkedéssel próbáltak gátat szabni a fertőzés terjedésének. Az iskolabezárásoktól és nyilvános helyek lezárásától az utcai köpködés elleni határozatokig, valamint a kötelező zsebkendő- és maszkhasználatig mindent megpróbáltak, az emberek azonban a veszélyhelyzet ellenére egyre kevésbé tűrték a különféle intézkedéseket.

A spanyolnátha első regisztrált fertőzöttje az amerikai hadsereg közlegénye volt a Kansas állambeli Fort Riley támaszponton, 1918. március 4-én – írja a Múlt-kor a History.com cikke alapján.

Maszkviselés pro és kontra

Tanácsok az influenza megelőzésére

The National Library of Medicine

Bár a járványt kezdetben igyekeztek eltussolni a világ különböző országaiban, annak kirobbanása után mégis hazafias kötelességként próbálták beállítani a prevenciós szabályok betartását. A Vöröskereszt közérdekű közleménye így szólt: „Az a férfi, nő vagy gyermek, aki most nem hajlandó maszkot viselni, veszélyes mihaszna."

Bár sokan együttműködtek, az intézkedések ellen megfogalmazódott panaszok száma is legalább ugyanilyen arányú volt. A legtöbben a maszkok kényelmetlenségét kifogásolták, illetve sokak az alacsonyabb kereskedelmi forgalmat is a maszkviseléshez kötötték. Politikusok és más tisztségviselők több alkalommal maszk nélkül jelentek meg nyilvánosan, ami botrányokhoz vezetett. San Franciscóban még Maszkellenes Liga is alakult.

A figyelmetekbe ajánljuk