A Visegrád gőzhajó egy, a Vigadó tér környékén kikötni készülő másik gőzhajóról nézve, háttérben a budai Várkert rakpart (Zita királyné út) házai

Fortepan / Körmendi Pál

Trianon árnyékában is mosolyogtak a magyarok

Különleges fotós összeállítással jelentkezünk a 100. évforduló emlékére.


Napra pontosan száz évvel ezelőtt, 1920. június 4-én született meg a trianoni békeszerződésként (Párizs mellett, Versailles-ban, a Nagy Trianon palotában írták alá) ismert megállapodás a magyar kormány és az I. világháborúból győztesen kikerült országok képviselői között. Az addig 325 ezer négyzetkilométer területű ország kiterjedése 93 ezer négyzetkilométerre csökkent, lakossága 18 milliósról 7,6 milliósra apadt.

A 100. évforduló alkalmából egy egyedi fotós összeállítással jelentkezünk. A Fortepan jóvoltából számtalan 1920-ban készült kép közül válogathatunk. Mi olyanokból készítettünk egy csokrot, melyre a trauma még nem nyomta rá a bélyegét, inkább a derű és a jókedv sugárzik belőle.

Sörgyári csendélet

A Kőbányai Polgári Serfőzde reklámfotója

Fortepan / Kovács Károly

Napfürdőzés

Napoz\u00f3 n\u0151k \u00e9s f\u00e9rfiak a Balaton partj\u00e1n

Balatonalmádi - Fövenyfürdő

Fortepan / Karabélyos Péter

A habokban

Fürdőzők Siófokon

Fortepan / Péchy László

Beszédes Alföld

K\u00e9t f\u00e9rfi \u00e9s egy n\u0151 a Hortob\u00e1gyon

Hortobágyi életkép

Fortepan / dr Horváth Miklós

Labdajáték

Lovag utca, a Nagymező utca felé nézve. Szemben az erkélyes ház a 3. szám, itt lakott József Attila 1920 és 1926 között

Fortepan / Barbjerik Ferenc

Friss

Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 01.27.

Ott Anna életében (ahogy másoknál is) a laptop vette át a vezető szerepet a tárgyak közt 2020-ban, de szorosan ott van mögötte a listán a borospohár is. A művészeti vezető, kulturális menedzser erről is mesélt nekünk a Hamu és Gyémánt magazin téli lapszámában megjelent interjúsorozatban, ahol arra kértünk öt közéleti szereplőt, pakolják ki képzeletbeli táskájukból a tavalyi évüket meghatározó fontos tárgyakat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk