Elhagyatott templom Franciaországban
romanrobroek.nl / Roman Robroek

Elhagyatott templomok, ahogy még nem láttad őket

Valaha egy-egy közösség vallási szertartásainak adtak teret, ma már az enyészeté lettek azok a templomok, amelyeket Roman Robroek holland fotográfus megörökít.


Egyes fotósok a makulátlan környezetben mozognak otthonosan, míg mások figyelmét a szépség mulandósága ragadja meg. Roman Robroek fotós utazásai során elhagyatott és elfeledett épületeket, kulturális örökségeket kutat fel, hogy felidézze régi pompájukat. Az egyik legmegkapóbb sorozatában európai templomokat kapott lencsevégre a pusztulás különböző fázisaiban.

Utat tör a természet

Az utazó nem fogyasztó többé, hanem újra felfedező – hirdetik az Anthénea megálmodói. A kapszula a navigációban tapasztalatlan nyaralóknak is lehetőséget ad arra, hogy járatlan utakon barangoljanak, miközben a fedélzet felszereltsége a luxus hotelek színvonalát nyújtja. A gömbölyű, lótuszvirágot imitáló formának köszönhetően az Anthénea a legextrémebb időjárási körülmények között is stabilan lebeg a vízen – folyókon, tavakon vagy akár óceánon is.

Titokzatos helyek

Roman Robroek a múlt pusztulófélben lévő értékeit szeretné megmutatni egy szélesebb közönségnek. A fotós a legkülönfélébb módokon fedezi fel a különleges helyeket. Alkalmazza a Google Streetview-t, úton útfélén az elhagyatott épületeket keresi, bújja az újságokat, újabban már egy kis közösségben dolgozik, akik számára fontos a kulturális örökség védelme.

„Fontos tudni, kiben bízhatsz, hiszen nincs annál rosszabb, mint amikor az épület látványossággá válik, és megrongálják, kirabolják vagy legraffitizik" – nyilatkozta a My Modern Metnek arról, miért tartják titokban a templomok pontos helyszínét.

További fotók Roman Robroektól a honlapján és Instagram oldalán találhatóak.

Forrás: My Modern Met

Szerző: Tóbiás Lilla

A figyelmetekbe ajánljuk