Egyre tisztább a Balaton, ezen a nyáron meg is rohamozzuk

A nyáron strandolókat két csoportra lehet általában osztani: vannak, akik imádják a természetes vizeket, illetve vannak azok, akiket gyakorlatilag semmivel nem lehetne rávenni egy-egy tóban való úszásra. Utóbbi tábornak rendszerint a víz tisztaságával van gondja.


Számukra nagyon jó hír, hogy Magyarország legnépszerűbb természetes tavának, a Balatonnak a vize egyre tisztább, mely a Landsat műholdfelvételek vizsgálatából derült ki – tudhatjuk meg az Időkép beszámolójából. A NASA és a Stanford Egyetem kutatói közösen kezdték el vizsgálni az algavirágzás globális trendjét, mely során 6 kontinens, 33 országának összesen 71 tavát vizsgálták meg. A kutatás során kritérium volt, hogy a vizsgált tavaknak nagyobbnak kellett lenniük száz négyzetkilométernél, valamint, hogy a tavak között minél jobban különbözzenek a fizikai körülmények, a földrajzi szélesség, valamint az emberi beavatkozás mértéke. A vizsgálat során 28 év 32 ezer, 1984 és 2012 között felvételét elemezték.

És bár eredményeik alapvetően lesújtóak lettek, számunkra mégis jó hír, hogy a kivételek között megtaláljuk a Balatont is.

Hazánk legnagyobb tava mellett még hat másik tónál tapasztaltak javulást a kutatók, a vizsgált állóvizek 68%-nál azonban egyértelműen nőt az algavirágzás mértéke. Ez negatív hatással van az ivóvízellátásra, a mezőgazdaságra, a halászatra, valamint a turizmusra is.


A Landsat műholdfelvétele a Balatonról, 2019. augusztus 31-én. NASA Earth Observatory


A beszámolóból az is kiderül, hogy a Balaton kimagaslóan jó eredményének esetében két tényező játszhatott szerepet:

az illetékesek mindent megtettek annak érdekében, hogy a vízbe kerülő szennyezőanyagok mennyiségét csökkentsék, valamint, hogy tó vizének hőmérséklete nem, vagy csak minimálisan mutat emelkedő tendenciát.

Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy 2020 nyarán, öt magyarból négy a Balatonhoz szervezi nyaralását – derül ki a Szállas.hu-t szemléző Infostart beszámolójából, melyből azt is megtudhatjuk, hogy egy-egy ilyen foglalás 110 ezer forint átlagértékű.

Ha valaki nyugalomban szeretne pihenni a Balatonnal, akkor a július 15. és 28-i időszakot, valamint Balatonalmádit, Zamárdit, Siófokot és Balatonfüredet kerülje el, az idegenforgalmi szakportál szerint ugyanis ez lesz a tónál a legforgalmasabb időszak, valamint a legnépszerűbb helyszínek.

Költeni, naponta 5 és 10 ezer forint között szoktunk, turisztikai látványosságok közül pedig a Festetics-kastélyt, a szigligeti várat szeretjük a legjobban.

A figyelmetekbe ajánljuk