Összehasonlítani sem lehet az idei karácsonyt a háború éveiben töltöttekkel, de egy dolog közös: egy szörnyű időszakot próbált mindenki egy pillanatra elfeledni.


A második világháború kezdetén XV. Benedek pápa a karácsonyi időszakra fegyverszüneti javaslatot tett a háborúban álló felek között, amit az országok egyhangúan utasítottak el végül. Hiába a szeretet ünnepe, néhány kisebb frontvonalat leszámítva, ahol pár napig tényleg békét kötöttek egymással a katonák – volt, ahol még közös foci és ajándékozás is volt a felek között –, a háború nem állt meg a legtöbb helyen.

Elég csak Magyarországra, azon belül is Budapestre gondolni: 1944-ben éppen december 24-én érkezett meg a Vörös Hadsereg Budára, és másnapra már ostrom alá vették a várost, december 26-án pedig bezárult a várost körülvevő ostromgyűrű. Végül 51 nap múlva, február 13-ig ért véget a csata.

Az Egyesült Államokra pedig pont az ünnepi előkészületek előtt mérték a történelme egyik legsúlyosabb csapását: 1941. december 7-én Japán hadüzenet nélkül megtámadta Amerika legnagyobb csendes óceáni támaszpontját, Pearl Harbort. Ezzel az addig háborúellenes amerikai nemzet egységesen támogatta Roosevelt elnököt a háborúba való belépésre, ami másnap meg is történt.

Ám amíg a katonák a frontvonalakon harcoltak, a karácsony nem tűnt el – a szerencsésebbek még otthon is tölthették azt. Ugyan az ünnep szomorúbban telt, de szinte minden háztartásban előkerült a fenyőfa az évek alatt, és pár napra mindenki próbálta elfejteni a borzalmas időszakot. Összegyűjtöttünk pár képet, hogyan töltötték az ünnepeket az USA-ban, Nagy-Britanniában és itthon.

Egyesült Királyság

Magyarország

Fortepan/Saly Noémi

A figyelmetekbe ajánljuk