Castello di Rivoli Museo d'Arte Contemporanea, Rivoli-Turin

Második világháborúban eltűnt festményt állítanak ki egy olasz múzeumban

Jacopo del Sellaio festménye a Villa Cerruti egyik hálószobájában

Egy nácik által eltulajdonított reneszánsz alkotás látható sok idő után újra a torinói Castello di Rivoli múzeumban.


Nácik lopták el a festményt tulajdonosától

A szóban forgó festmény Jacopo del Sellaio, 15. században élő művész Madonnája, akit körülvesznek fiai, a kis Jézus, Keresztelő Szent János és két angyal.

A kép eredetileg egy bécsi műgyűjtő, Gustav Arens tulajdonában volt a 30-as, 40-es években, amit 1942-ben a nácik egy fosztogatás alkalmával elloptak tőle.

Sok-sok évtized telt el, mire rátaláltak a festményre, és amíg 1980-ban végül a Castello di Rivoli múzeum részét képező Cerruti Alapítvány megvásárolta.

\u200bJacopo del Sellaio festm\u00e9nye

Jacopo del Sellaio festménye

Castello di Rivoli Museo d'Arte Contemporanea, Rivoli-Turin

Megegyezés az örökösökkel

Az intézménynek köszönhetően sor kerülhetett az örökösök felkutatására is, majd miután a keresés sikerrel járt, Francesco Federico Cerruti, az alapítvány vezetője – akinek impozáns magángyűjteménye is van – megegyezett a családot képviselő Grete Unger Heinz-cel, aki Gustav Arens unokája.

A megegyezésben az áll, hogy Arens élő leszármazottját, a 93 éves Grete-t és családját kompenzálják a festmény eltűnéséért, illetve magukra vállalják a műtárgy ápolását, helyreállítását, tárolását, és természetesen a kiállítását is.

„Sosem gondoltam volna, hogy ez a szüleim által nagyon szeretett reneszánsz festmény valaha is előkerül. Hálás vagyok a Cerruti Alapítványnak, és örülök, hogy a képet a Castello di Rivoli falai között láthatom kiállítva még életemben" – nyilatkozta az örökös.

Forrás: artsy.net

Szerző: Fülöp Luca

Friss

Joe Exotic árverésre bocsájtja a Tigrisvilágban látott ruháit

Mindezt a rácsok mögül.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

LEGO X Adidas – egy „sportcipő", amibe nem szívesen bújnál bele

A sneaker-rajongók egy újabb újdonsággal bővíthetik gyűjteményüket, bár ebben a „cipőben" aligha tudnának kényelmesen útra kelni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Idén is mindenkit vár Budapesten a Bar Show (x)

A Nyissunk Együtt! egy korlátozott kiadású koktélmagazin, amely a Fine Brands Company, a Moët Hennessy és a Magyar Bártender Szövetség közötti együttműködésből jött létre azzal a céllal, hogy támogassa a koronavírus-világjárvány következtében nehéz helyzetbe került bárokat és étteremeket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk