Lovaskocsi Colonial Williamsburgban, az USA-ban

Mi történik, ha a történelemkönyvek lapjai megelevenednek előttünk? Három kontines három egymástól nagyon különböző történelmi emlékhelyén vezetjük most végig az olvasókat.


Legendák parkja (Lejre, Dánia)

Haj\u00f3z\u00f3 gyerekek D\u00e1nia tematikus parjk\u00e1ban, Sagnlandeten

sagnlandet.dk

Koppenhágától alig félórányi autóútra található a Jylland-félsziget egyik legizgalmasabb tematikus parkja: a Sagnlandet, avagy a Legendák Parkja. Filozófiájuk szerint a legfontosabb, hogy a gyermekek számára átadjuk a tudásunkat és a kultúránkat, méghozzá magas technikai szinten. Éppen ezért a parkban keveredik a múlt és a jelen: 10 ezer év dán történelmét mutatják be 43 hektáron az egész családnak, az őskortól kezdve a vikingek korán át egészen a XVIII. századig, történelmi workshopok, helyi állatok vagy épp gyönyörű tájak bevonásával.

Békebeli skanzen (Colonial Williamsburg, Egyesült Államok)

J\u00e1r\u00f3kel\u0151k, turist\u00e1k Colonial Williamsburg utc\u00e1in

Colonial Williamsburg utcái

Wikimedia Commons

Az amerikaiak roppant büszkék a történelmükre – bármilyen rövid időszakot ölel is fel ez európai szemmel –, s alaposan feldolgozzák minden momentumát. Colonial Williamsburg azonban tovább ment egy lépéssel: élő történelmi múzeumként egy egész kerületet rendeztek be úgy, mintha még az angol gyarmati időkben járnánk. Az épületek közt eredeti, 18. századi házak is találhatók, közöttük autóval nem, csak lovas fogatokkal közlekedhetünk, betérhetünk egy ivóba, megnézhetjük a kormányzó villáját, beletanulhatunk régi mesterségekbe, és archaikus angol nyelven cseveghetünk a kosztümös színészekkel – egyszóval minden árasztja magából a déli bájt, már csak egy gyapotföld hiányzik a környékről.

Séta a múltban (Bangkok, Thaiföld)

Fel\u00fcln\u00e9zeti k\u00e9p a thaif\u00f6ldi Muang Boran m\u00fazeumr\u00f3l

muangboranmuseum.com

Muang Boran felülnézetből

A világ legnagyobb szabadtéri galériája, a Bangkok közelében található Muang Boran 1963 óta várja a történelem és az építészet rajongóit. A 200 hektáron elterülő skanzenben Thaiföld 109 nevezetességének kicsinyített mását csodálhatjuk meg, ami olyan érzés, mintha élőben sétálnánk végig a történelmen, egészen a khmer időktől. Az ősi városként is emlegetett terület hatalmas, így akár egy egész napot is érdemes rászánni, gyaloglás helyett pedig választhatjuk a biciklis vagy a kényelmes, golfautós túrát is, miközben gyönyörködünk a csodás panorámában.

Related Articles From Your Site
Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk