Poirot, Agatha Christie regényeinek főhőse

Az irodalommal való kapcsolatunk mostanában leginkább a fotelunkban olvasásra szorítkozott, de lesz még rá lehetőség, hogy az irodalmi alakok nyomába eredjünk! Útikalauzunkkal segítünk a tervezgetésben és álmodozásban.


Poirot-est egy brit szigeten (Burgh-sziget, Egyesült Királyság)

Van egy piciny sziget az angliai Devon déli részén, melyet apály idején egy homokhíd köt össze a szárazfölddel. A Burgh-szigetre tengeri traktoron érkezhetünk meg, aranyló partját ezüstösen csillogó víz mossa, komor szikláit pedig lágyan zöldellő fű teszi barátságosabbá.

Itt húzódik meg elegánsan az art déco stílusú Burgh Island Hotel, mely 1929-ben épült, 32-ben bővítették ki, és a közelmúltban a legendás 1930-as éveket megidézve újították föl. 25 szobája és lakosztálya közül a legkiemeltebb a Beach House nevet viseli, ahol Agatha Christie pihent gyakran, s két regényéhez, a Nyaraló gyilkosokhoz, illetve A tíz kicsi négerhez is itt gyűjtött ihletet.

Márquez anyaföldje (Cartagena, Kolumbia)

M\u00e1rquez id\u00e9zet egy h\u00e1z oldal\u00e1n.

Márquez idézet Cartagena történelmi belvárosában

Alamy

Kolumbia az egyik legizgalmasabb karibi ország, a kilencvenes években azonban rossz hírnévre tett szert – az ott élők mindent megtesznek azért, hogy ezt feledtessék.

Cartagena, ahol García Márquez Szerelem a kolera idején című regénye játszódik, igazi karibi paradicsom. Az óvárost az UNESCO Világöröksége védi, a kulturális élet pedig olyan pezsgő és gazdag, hogy egy este akár három (!) képzőművészeti kiállításmegnyitóra is eljuthatunk.

Cartagenában meggyőződhetünk arról, hogy a mágikus realizmus létezik, és van olyan része a világnak, ahol a mindennapok része. A híres kolumbiai író egykori lakóháza körül számtalan hostel és kávézó nyílt a turistáknak, de a szellemet és az örökséget az egész országban érezni lehet.

Éjszaka Hagrid kunyhójában (Liverton, Egyesült Királyság)

A Harry Potter szerepl\u0151je, Hagrid kunyh\u00f3ja

A Harry Potter-rajongók nagy örömére a varázsvilág egy újabb darabja vált kézzelfoghatóvá azzal, hogy Észak-Angliában megépítették a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola vadőre, Hagrid kunyhóját. A barátságos félóriás rusztikus házikója kétszobás, a fürdőszobájában pedig egy csodás rézkád áll.

A ház előtt Weasley-ék a Tiltott Rengetegből kiszabadult, megbütykölt repülő autója is ott parkol, és ha szerencsénk van, még a Hagrid által szívesen pátyolgatott varázslények is tiszteletüket teszik a birtokon... Ha pedig továbblépnénk egy másik varázslatos könyvre, kicsivel arrébb egy hobbitlak várja szőrös lábú, apró termetű lakóit.

A figyelmetekbe ajánljuk