Candice Carty-Williams és Bernardine Evaristo, a British Book Awards 2020 díjazottjai
Twitter, YouTube

Candice Carty-Williams és Bernardine Evaristo, a British Book Awards 2020 díjazottjai

Fekete szerzők nyerték el a legnevesebb brit könyves díjat

Idén először nyerte el színesbőrű írónő Nagy-Britannia legnevesebb irodalmi díját, a British Book Awardsot két fő kategóriában is: Candice Carty-Williams és Bernardine Evaristo diadala nagy port kavart az irodalmi körökben.


Az utóbbi hónapok legfontosabb történése a Black Lives Matter mozgalom történelmi jelentőségű egyenjogúsági harcának előre törése. Ahogyan a színesbőrű emberek elfoglalják a közéletben és a művészetben az általuk jogosan megkövetelt pozíciókat, a kritikusok egy része a fehérek túlkompenzálását veti a társadalom szemére – így történt ez a British Book Awards két győztesével, Candice Carty-Williamsszel és Bernardine Evaristóval is, akik első fekete írónőkként vehették át a díjat.

A kialakult viták azonban a szakmai bizottság által legjobbnak ítélt művek értékéből semmit sem vonnak le – épp, hogy segítenek megérteni az általuk képviselt csoportok életét.

A „fekete Bridget Jones”

Queenie k\u00f6nyvbor\u00edt\u00f3

Az elsőkönyves Carty-Williams az év könyve címet elnyerő, Queenie című regényét az elsöprően pozitív kritikák „fekete Bridget Jonesként" emlegetik, ugyanis egy fiatal, fekete nő londoni életét tárja fel, benne szerelemmel, a nőiség kibontakoztatásával és a rasszizmus megélésével.

Fekete női identitás – 12 nő sorsán keresztül

Girl, Woman, Other k\u00f6nyvbor\u00edt\u00f3

Vele ellentétben Evaristo nem új a könyves pályán: Girl, Woman, Other című regénye már tavaly is Booker-díjat ért, a brit könyves díjátadóról pedig az év szerzőjeként térhetett haza, Margaret Atwoodot kiütve a nyeregből, akivel egyébként megosztottak nyerték el a Booker-díjat.

A Girl, Woman, Other novelláskötet témájában hasonló a Queenie-hez, hiszen a fekete női identitást boncolgatja, ám némileg komolyabb hangnemben, 12 nő sorsát követve.

Mindkét könyv tökéletes olvasmány azok számára, akik úgy gondolják, eljött az idő, hogy a társadalmunkat egy másik szemszögből is szemléljék.

Forrás: The Guardian

Szerző: Tomanicz Éva

A figyelmetekbe ajánljuk