vezúv pompeii

A Vezúv majdnem 2000 évvel ezelőtti kitörésének két áldozatának maradványait tárták fel Pompeii városának szélén, melyet a régészeti lelőhely tisztviselői néhány nappal ezelőtt.


„Két csontváz hamuval betemetetten került elő"

– állt a sajtóközleményben. A kutatók úgy vélik, hogy egy fiatal rabszolga és egy gazdagabb, 40 év körüli férfi csontvázát találták meg, hiszen a ruházat és a fizikai megjelenés ezt írja körül.

A romos város, Pompeii a Vezúv kitörése után került a vulkán fogságába, krisztus után 79-ben. Ez ma Olaszország második leglátogatottabb turisztikai látványossága a római Colosseum után, amely tavaly közel 4 millió látogatót vonzott.

sciencealert.com

A hatalmas terület, amely 44 hektáron terül el, megmaradt a római birodalom egyik leggazdagabb városának. A hamu rétegei sok épületet és tárgyat szinte érintetlen állapotban hagytak meg az utókor számára, beleértve az összegörnyedt áldozatok holttesteit is.

A két csontvázat a Civita Giuliana-nál, Pompeijtől mintegy 700 méterre északnyugatra található ásatások során találták meg a Nápolyi-öbölre néző villában, ahol korábban istállót és három felhámozott ló maradványait találták.

(forrás: sciencealert.com)

A figyelmetekbe ajánljuk