Így éltünk akkor – hetvenezer fénykép vált elérhetővé a szocialista Magyarországról

Hiánypótló gyűjtemény került fel a Budapest Főváros Levéltára online archívumába. A Főfotó 150 ezres képgyűjteményéből mintegy 70 ezer képet töltöttek fel idáig a Hungaricana képcsarnokába a régi idők szocialista korszakáról. Mi is kiválasztottuk a kedvenceinket – már amennyit sikerült átbögésznünk a több tízezres gyűjteményből. Galéria!


Portré az Átrium Hyatt Budapest szállodában 1987-ben

Budapest Főváros Levéltár / Hungaricana

Virágkompozíció gyümölcstállal 1987-ben

Budapest Főváros Levéltár / Hungaricana

A levéltár közleménye szerint a képeken 1961 és 1993 közötti fővárosi és vidéki eseményekről, vállalati ünnepségekről, divatbemutatókról, szakmai vásárokról láthatók felvételek. Nagy számban találhatók köztük gyár-, üzlet-, termék-, reklám-, város- és tájfotók, portrék, de megelevenedik a hatvanas évek téli Budapestje is.

Tényleg öröm böngészni közöttük.

Czuczor Kinga a Miss Hungary győztese a dobogósokkal 1990-ben

Ráadásul a hatalmas mennyiségű fotóleíráshoz a mesterséges intelligencia (MI) segítsége is kellett, mivel egy ekkora gyűjteményt több évbe telt volna, hogy emberi kéz felcímkézze. A levéltár a publikáláskor csupán a fényképek azonosításához szükséges alapadatokat tüntették fel, a többit már az MI-re bízták.

André Kertész fotográfus a 1984-es Főfotó Tavaszi Fesztiválon dedikál

Azonban a több tízezres adatbázis még így sem teljes, és a fotók további beazonosításában a fővárosi levéltár számít a nagyközönség segítségére is. Mindössze regisztrálni kell a Hungaricana felületén, majd a kiválasztott képhez navigálva lehetőségük lesz saját kulcsszavakat megadni és a témára, szereplőkre és egyéb adatokra nézve pontosító megjegyzéseket tenni. Továbbá lehetőség nyílik arra is, hogy a helyszínt meghatározzák Google-térképes lokalizálás segítségével.

A fotók letölthetők, tudományos, oktatási és nem kereskedelmi célból szabadon felhasználhatók.

A figyelmetekbe ajánljuk