Tudósok szerint az univerzum úgy működik, mint egy hatalmas emberi agy

Egy új tanulmány hasonlóságokat tárt fel az emberi agy, valamint a galaxisok kozmikus hálózata között.


Az olasz tudósokból álló csapat a két rendszert különféle szempontok alapján tanulmányozta: figyelembe vették az emberi agyak és a galaxisok szerkezetét, morfológiáját (alaktan, a biológia egyik alapvető tudományterülete – a szerk.), memória kapacitását, valamint egyéb tulajdonságokat.

A szokatlan vizsgálatot két nagyon különböző területen dolgozó szakember, a Bolognai Egyetem asztrofizikusa, Franco Vazza, valamint a Veronai Egyetem idegsebésze, Alberto Feletti végezte.

„Az elemzésünk által feltárt hasonlósági szint azt sugallja, hogy mindkét összetett rendszer önszerveződését valószínűleg a hálózat dinamikájának hasonló alapelvei alakítják, a gyökeresen eltérő skálák és folyamatok ellenére"

olvasható a tudósok nyilatkozata a BigThink beszámolójában.

A tanulmány egyik legmeggyőzőbb meglátása magában foglalta az agy idegsejt-hálózat univerzumként való tekintését. Ez a hálózat körülbelül 69 milliárd neuront tartalmaz. Ha ezt a számot vesszük alapul, kijelenthető, hogy a világegyetemben legalább 100 milliárd galaxis található.

Vazza és Feletti kutatásából továbbá azt is megtudhatjuk, hogy az emberi agynak és az univerzumnak is meghatározott jellege, hogy hálózataiknak összekötött csomópontjai vannak Az egyes csomópontokban található átlagos kapcsolatok számának és a csomópontokban lévő kapcsolatok csoportosulásának tanulmányozásával a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kapcsolatokban meghatározott „megállapodási szintek" vannak, ami azt sugallja, hogy a két hálózat hasonló fizikai elvek eredményeként működik.

Érdekes összehasonlításokat is találhatunk az egyes szerkezetek összetételét illetően. Az agy körülbelül 77 százaléka víz, míg az univerzum mintegy 70 százaléka tele van sötét energiával. Mindkettő passzív anyag, amelyek közvetett szerepet játszanak a megfelelő struktúrában.

A figyelmetekbe ajánljuk