férfi ember űrruha űr világűr asztronauta sisak bolygó tükröződés

A második világháborúban a „megtorlás fegyvereként" emlegetett V–2 rakéta volt az első ember alkotta eszköz, amely ugyan nem a világűr elérése céljából, de kilépett a kozmoszba. Tizennégy évvel később vette kezdetét az űrkorszak, amikor 1957-ben fellőtték a Föld első mesterséges holdját, a Szputnyik-1-et. Azóta már sok víz lefolyt a Dunán, az űr tematika pedig mindennapi életünk részévé vált.


Legyen szó űr illatú parfümről, aranyba öntött kozmoszról vagy akár felnőttek számára is szórakoztató játékokról, az univerzum megannyi ötlettel látja el a világ számos iparágát. Az űr a legnagyobb elméket is megihleti, nem véletlen, hogy a csillagászat az emberiség egyik legrégebbi tudományága.

Manapság az űrkutatással foglalkozó nemzeti és nemzetközi hivatalos szerveken túl több milliárdos, és különböző cégek is a világűr megszállotjaivá váltak. Nemrég mi is írtunk a történelem első csirkefalatáról, amelyet egy brit szupermarketlánc 50. évfordulója alkalmából lőttek ki az űrbe, de az is elég, ha csupán a dél-afrikai származású Elon Muskra, a TESLA alapítójára gondolunk, aki egy teljes vállalatot hozott létre űrkutatási céllal.

A SpaceX 2011 óta idén először tette lehetővé, hogy amerikai asztronauták amerikai űrhajóval hagyják el a bolygót. Emellett Musk legnagyobb projektje a Mars-utazás, ami a milliárdos becslései szerint 2024-ben indulhat hús-vér emberekkel a fedélzeten.

A Hamu és Gyémánt csapata most összeállított egy listát a világűrhöz köthető, luxus kategóriába tartozó tárgyakból.

Az űrkutatást ünnepli a Louis Vuitton új ékszerkollekciója

Elképesztő gyűjteménnyel örvendeztette meg a Louis Vuitton vásárlóit Francesca Amfitheatrof, a cég ékszerekért és órákért felelős művészeti vezetője. A Stellar Times (Csillagos idők) fantázianevű ékszerkollekció 90 darabja olyan drágakövek színes játékával kelti életre az univerzumot, mint a gyémánt, opál, zafír, rubin, smaragd, spinell és a turmalin. Ezek az ékkövek a nők álmait valóra váltva, hét egyedülálló tematikán keresztül teszik megfoghatóvá a megfoghatatlant.

A hét téma közé tartozik az Astrue Rouge vörös bolygó, amelyet a rubin drágakő testesít meg. A smaragd és a zafír a Kék Bolygót jelképezik, míg az áttetsző zöld-kék turmalin az Apogée-t, azaz a Zenitet. A kaleidoszkóp hatású spinellek csillagközi hatást keltenek, ezért a belőlük készült ékszer találóan az Interstellaire (Csillagközi) fantázianevet kapta. A Marsot mozambiki rubinokkal kirakott káprázatos nyakékkel tisztelte meg a vállalat. A fekete opálok smaragdokkal és zafírokkal együtt kápráznak a Céleste nevet kapó gyűrűben, míg a sárga zafírok és a spessartin kristályok a Napot koktélgyűrűbe záró Soleilsben kaptak helyet.

A kozmosz illatával rukkolt elő a NASA

Kevesebb mint 9 ezer forintért fújhatjuk magunkra a világűr illatát

eaudespace.com

Vajon milyen lehet fent az űrben? Ezt a kérdést sokan tehettük fel magunknak eddigi életünk során, és azóta is minden alkalommal elmélázunk rajta, amikor űrutazásról olvasunk. A NASA most egy kicsit közelebb hozta az univerzumot a hétköznapi emberekhez piacra dobott parfümjével, amelyben palackba zárták a kozmosz illatát. De vajon milyen lehet ez az illat?

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal eredetileg azért kezdett bele évekkel ezelőtt az illatanyag kifejlesztésébe, hogy a kiképzendő asztronautákkal megismertethessék az űrben rájuk váró szagokat, megelőzve ezzel azokat a váratlan reakciókat, amelyeket kiváltana egy kellemetlennek ható érzékelés.

Hogy kifejleszthessék a megfelelő aromát, korábban az űrben járt asztronautákat kérdeztek arról, ők milyen szagokat, illatokat észleltek, miután elhagyták a Föld légkörét. Az űrhajósok puskapor, nyers steak (seared steak – épphogy kérgesített nyers steak – a szerk.), málna és rum illatának egyvelegéről számoltak be. A szakértők végül ezt az aromát zárták egy kevesebb, mint 9 ezer forintért megvásárolható palackba.

Az űrben is pontos időt mutat az OMEGA szuperórája

A kvarccal megerősített modell bármilyen körülmények között megállja a helyét

omegawatches.com

Bemutatta új karóráját az OMEGA. Az új Speedmaster Skywalker X-33-as példányt kifejezetten űrutazók részére tervezték, innovatív, továbbfejlesztett verziója az 1998-as Speedmaster Professional X-33-as darabnak. A kvarccal erősített modellt úgy fejlesztették ki, hogy kielégítse az asztronauták szükségleteit, és mindazokét, akik értékelik a különleges funkciókat.

A sötét óralapon jól kivehetőek a fehér mutatók és a számjegyeket helyettesítő jelzések. A szerkezet központi nyílása tökéletesen láthatóvá teszi a digitális kijelzőn megjelenített adatokat, köztük három különböző időzóna pontos idejét, a jelzőfunkciókat, a stopperórát és a visszaszámlálót, valamint egy öröknaptárt. Az analóg és digitális funkciók tetejében az óra a különböző küldetési fázisok idejét is követi.

A csontvázasított fekete-fehér óra és percjelzőket úgynevezett Super-LumiNova nevezetű anyaggal vonták be, amely zöld fényt bocsát ki. A szürke szegmensekkel rendelkező fekete LCD kijelző teljes láthatóságát a neonos háttérvilágítás, valamint a mutatók kikapcsolása segíti. A másodpercmutató – sötétvörös színének köszönhetően – tökéletesen kivehető bármilyen körülmények között.

A Speedmaster Skywalker X-33-at egy asztronauta már fel is avatta: a májusban kilőtt SpaceX hajó kétfős legénységének egyik tagja, Bob Behnken viselte az órát a kilövéskor – és valószínűleg még most is. Az OMEGA egyébként régóta szoros kapcsolatban áll a NASA-val.

A „Kék bolygó” előtt tiszteleg legújabb termékcsaládjával a Montblanc

A StarWalker nevű termékcsalád négyfajta tollat tartalmaz

montblanc.com

Földünk több mint háromnegyed részét víz borítja. Az óceánok területének több mint 80 százaléka máig felfedezetlen, feladatunk pedig, hogy megóvjuk ezeket a területeket. A Montblanc legújabb, StarWalker nevű termékcsaládja arra hivatott, hogy emlékeztessen minket: ne vegyük biztosra az életet adó vizek meglétét, valamint hogy megidézze azt a csodálatos érzést, amikor egy asztronauta az űrből tekint le a Földre.

A Blue Planet, azaz a Kék Bolygó elnevezésű, különböző tollakból álló termékcsalád tartalmaz egy kék színű nemes műgyantával bevont kiadást platina bevonatú illesztésekkel, egy úgynevezett Doué variációt platina bevonatú fémkupakkal és elülső résszel, valamint egy Metal, azaz Fém elnevezésű, gilosmintás (vízjeles – a szerk.) darabot, amelyet áttetsző kék lakkal borítottak. A toll külleme így olyan hatást kelt, mint amikor a napfény megcsillan a vízen.

A cég a kék nemes gyantával bevont termékkel a Föld óceánjai előtt tiszteleg, míg a vállalat emblémájával ellátott felső gombdísz a holdhorizont fölé emelkedő Föld űrből látott képét idézi. A fényezett platina bevonatú kupak az asztronautát jelképezi, a teljesség képét pedig a rakéta alakú szögletes klipfedél és kupolarész adja. Az elülső és a kúp részen található sapkacsavar szerkezete pedig arra a mozdulatra emlékeztet, amikor az űrhajós a sisakját rögzíti ruhájához.

A tollak használhatóak a cég által kínált úgynevezett kiterjesztett papíron (Augmented Paper) való írásra is. A kollekció legolcsóbb darabját 340 Euróért, azaz több mint 120 ezer forintért kínálja a Montblanc.

Az Apollo-program izgalmait hozza el otthonunkba a LEGO űrrakétája

A LEGO űrrakétájával átélhetjük az Apollo-program izgalmait.

lego.com

Használjuk kiállítási tárgyként vagy játékhoz, a NASA Apollo Saturn V nevű, 1900 LEGO elemből álló rakétája minden űrkedvelő számára izgalmas időtöltést jelenthet. A több mint egy méter magas és 17 centiméter átmérőjű modell számos valósághű részletet tartalmaz, mely megidézi az amerikai Apollo-programban használt három fokozatú, folyékony hajtóanyagú óriásrakétát. Az eredeti szerkezettel az Apollo-űrhajókat juttatták a Hold térségébe a program időtartama alatt, 1961 és '72 között. A projekt célját, vagyis az ember Holdra juttatását végül 1969. július 21-én sikerült elérni, amikor is az Apollo–11 űrhajósai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin kiléptek az égitest felszínére.

Az eredeti Saturn V rakétához hasonlóan a játéknak is három, levehető rakétafokozata van (a rakétafokozat a többlépcsős rakéták része, mely a röppálya egy meghatározott részén, tolóerőt előállítva működik, majd leválik – a szerk.), köztük az S-IVB harmadik fokozat (az S-IVB a NASA által az Apollo-program során használt Saturn rakéták utolsó fokozata volt – a szerk.). Az Apollo űrhajóban holdkomp és parancsnoki modul is található, valamint három űrhajós figurát is tartalmaz, amelyekkel könnyen eljátszható a holdra szállás.

Az összerakott modell kiállítását a készletben található három tartó teszi lehetővé, amelyek segítségével az űrrakéta vízszintesen is elhelyezhető. A csomaghoz egy, az Apollo küldetésekről valamint a készlet tervezőiről szóló füzet is tartozik. Az érdeklődők közel 40 ezer forintért juthatnak hozzá a legújabb LEGO-remekhez.

A figyelmetekbe ajánljuk