űrszemét

Indul a történelem első űrtakarítása

Lassan már az űrt is megtöltjük szeméttel – ezt szeretnék megelőzni a most induló űrtakarítással.

Az Európai Űrügynökség (ESA) jóváhagyta a világ első űrszemét-eltakarító programját. Lassan ugyanis ellepi a Föld körül keringő űrszemét az űrt, ami nem csak környezetszennyező, de a felküldött műholdak és más eszközök életét is megkeserítheti. Jan Wörner, az ESA igazgatója beszédesen szemléltette, milyen rossz is a helyzet:

„Képzeljék el, hogy milyen veszélyes lenne a nemzetközi vizeken hajózni, úgy hogy a valaha létezett összes hajó a víz tetején úszkálna."

Ennek folyamatnak a megállításáért az ESA pályázatot írt ki, hogy a több ezer használaton kívüli műholdat „takarítsa el" valaki. A végső nyertes a svájci székhelyű ClearSpace lett, ami ezzel az első űrtakarító céggé is vált a történelemben.

A ClearSpace a tervek szerint 2025-ben küldené fel a műholdját, ami már képes az űrben repülő hulladékok felszedésére. Mindezért 86 millió euró támogatást kapnak. Wörner szerint mindenképp szükség van egy olyan „vontatóra", ami elszállítja a műholdakat a forgalmas helyekről.

Így nézne ki

ESA/ClearSpace SA

A ClearSpace először pont az ESA korábbi, 112 kilogrammos űrszemetével kezdene, ami valaha egy raktéri adapter volt, ami egyszerre több műhold feljuttatására is alkalmas volt. A cég ezt egy olyan pályára állítja majd, ahol rövid időn belül beér a légkörbe, majd elég.

Most még ugyan az ESA finanszírozza a projektet, de a későbbiekben valószínűleg már piaci alapon is életképes lesz a vállalkozás, hiszen a közeljövőben már mindenkinek kötelessége lesz az űrszemetének eltakarításáról gondoskodni.

.A kezdeti anyagi és szakmai támogatás az ESA-tól származik, de a svájci cég a tervek szerint piaci alapon folytathatja tevékenységét a későbbiekben, amikor várhatóan minden űreszköz-üzemeltetőnek kötelessége lesz űrszemetének eltakarításáról gondoskodni.

(DW)

A figyelmetekbe ajánljuk