űrszemét
Shutterstock

Már a hét közepén a Földbe csapódhat a NASA leállt műholdja

Kicsi az esélye, hogy baleset történik, de újabb emlékeztető, hogy kezd megtelni az egyre zsúfoltabb Föld körüli pálya.

A NASA RHESSI nevű műholdja, amely 2002-től a 2018-as leszereléséig tanulmányozta a Napot, az amerikai hadsereg legfrissebb becslései alapján magyar idő szerint szerda hajnalban a Föld légkörébe ér, majd a felszínbe csapódik – a becsapódás időpontjára 16 órás eltérés adtak meg a szakértők.

A RHESSI nem számít kifejezetten nagy műholdnak: mindössze 270 kilogrammot nyom, és tömegének a nagy része porrá fog égni, ahogy belép a Föld légkörébe.

A NASA illetékesei szerint azonban lesz néhány alkatrész, amely túléli a visszatérést. A szakértők szerint annak a kockázata, hogy bárki megsérüljön a Földön, alacsony: körülbelül 1 a 2467-hez – írja Space.com.

Szakértők szerint a RHESSI közelgő becsapódása újabb emlékeztető arra, hogy a Föld körüli pálya egyre zsúfoltabb és veszélyesebb terület. Jelenleg több mint 30 ezer darab orbitális törmeléket követnek nyomon a globális űrfelügyeleti hálózatok – de ennél jóval több űrszemét van a Föld körül, csak az apróbb méreteik miatt lehetetlenség őket követni.

Az Európai Űrügynökség becslése szerint jelenleg körülbelül egymillió 1-10 centiméter közötti objektum száguld a bolygónk körül, míg az 1 milliméteres darabok száma hozzávetőlegesen 130 millió lehet.

Még ezek az apró szilánkok is komoly károkat okozhatnak, ha egy műholdba vagy egy legénységgel rendelkező űrhajóba csapódnak, tekintettel a hatalmas sebességükre: az alacsony Föld körüli pályán, ahol a Nemzetközi Űrállomás és sok más űrhajó is repül, a tárgyak körülbelül 28 160 kilométer per órás sebességgel mozognak.


A figyelmetekbe ajánljuk