Egy tudós szerint a Szaturnusz gyűrűjéhez hasonló lehet hamarosan a Föld körül

Egy tudós szerint a Szaturnusz gyűrűjéhez hasonló lehet hamarosan a Föld körül

Az űrszemét-problémánk csak egyre rosszabb lesz, s ez fokozotason ahogy egyre több vállalat és kormány indít műholdakat, űrhajókat, szondákat, sőt, még turistákat is az űrbe rosszabbá válik.


Míg a Föld körüli pályára küldött anyagok nagy része végül visszaszívódik a Föld légkörébe, hogy elégjen, addig nagy részük megmarad - amíg ki nem találjuk, hogyan tehetünk ellene valamit.

A dolgok annyira rosszra is fordulhatnak akár, hogy Jake Abbott, a Utahi Egyetem professzora szerint a Föld hamarosan a Szaturnuszhoz kezdhet hasonlítani.

A Föld jó úton halad afelé, hogy saját gyűrűi legyenek. Csak ezek szemétből lesznek."

– mondta a szakember.

Az Európai Űrügynökség szerint a becslések szerint már 170 millió darab, egy milliméternél nagyobb űrszemét van Föld körüli pályán. Közülük nagyjából 670 ezer nagyobb, mint fél hüvelyk átmérőjű.

Az olyan vállalatok, mint a SpaceX, saját, hatalmas, szélessávú műholdakból álló konstellációikat indítják, így bolygónk pályája forgalmasabb, mint valaha. Ez azt is jelenti, hogy nagyobb a kockázata az ütközéses eseményeknek, amelyek még több, kisebb űrszemétdarabot eredményezhetnek.

A tudósok most azt próbálják kitalálni, hogyan lehetne kezelni ezt a problémát. Abbott úgy véli, hogy az űrszemét felszedésének egyik módja a mágnesek használata lehet.

Egy robotkar végén lévő mágnes felpörgetésével, amely speciális elektromos áramot, úgynevezett örvényeket hoz létre, az űrszemét egyes darabjai irányíthatók és lelassíthatók.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk