jupiter szaturnusz bolygók égbolt univerzum űr együttállás bolygóegyüttállás betlehemi csillag csillagok

Ismét bekövetkezik a Jupiter és a Szaturnusz együttállása, amelyet a Jézus születését jelző betlehemi csillagként emlegetnek.


A 2000 éve feltűnt jelenség december 21-én újból megismétlődik, de a kora esti égen már hónapok óta megfigyelhető, ahogy a két bolygó lassacskán közelít egymáshoz.

A Jupiter és a Szaturnusz viszonylag hosszú idő alatt kerüli meg a Napot, így meglehetősen sokat kell várni az együttállásukra. Legutóbb 1623-ban került ilyen közel egymáshoz a két bolygó, a legmaradandóbb pillanat pedig Kr.e. 7-re tehető, amikor a Halak csillagképben bekövetkezett a planéták legnagyobb együttállása, a Biblia szerint ezzel megjövendölve Jézus eljövetelét.

A Jupiter akkoriban a királyra, uralkodóra utalt, míg a Szaturnuszra a zsidóság bolygójaként, a Halak csillagképre pedig a születés jelképeként tekintettek. Így az együttállás „a zsidók királyának születését" adta hírül. A kozmosz e csodájának pedig egy hét múlva mi is szemtanúi lehetünk.

A feltűnően fényes égi párost legelőször november elején vehettük észre. A Jupiter és a Szaturnusz közötti, Földről látható szögtávolság akkor 5 fok volt. Ez december elejére 2 fokra szűkült, mígnem jövő hétfőn tanúi lehetünk a „Nagy Együttállásnak", amikor szabad szemmel nézve a két bolygó szinte összeolvad, ezzel megalkotva a betlehemi csillagot.

Aznap este 15 óra 56 perckor nyugszik le a nap Budapesten, míg a Jupiter 18 óra 14, a Szaturnusz pedig 18 óra 15 perckor. Így derült idő esetén kényelmesen megfigyelhetjük a bolygókat a délnyugati égbolton. Ha erről lecsúszunk, legközelebb 2080-ban tapasztalhatjuk meg újra az égi jelenséget.

via 24.hu

A figyelmetekbe ajánljuk