A Nemzetközi
Unsplash/NASA

Itt a NASA 180 millió dolláros terve az ISS megsemmisítésére

Azt már régóta lehet tudni, hogy a Nemzetközi Úrállomás (ISS) pályafutása lassan véget ér. A NASA töri is a fejét, hogy hogyan lehetne a modulokat biztonságosan a Földre juttatni. Most a hírek szerint egy olyan űrhajót terveznének a szakemberek, amely majd az űrből leszállítja és az óceánba irányítja az űrállomást.


A tervről először a Space.com számolt be, és a Fehér Ház nemrég közzétett éves költségvetésében derült ki, amelyben a NASA-nak szánt 27,2 milliárd dolláros keretösszegben szerepel egy 180 millió dolláros, nagyjából 67 milliárd forintos előirányzat egy „új űrhajóvontató kifejlesztésének megkezdésére". Erre 2030-ban kerülne sor, amikor az ISS működési élettartama hivatalosan is véget ér.

A horribilis összeget egy erre a feladatra specializált űrhajóra fordítanák, hogy a NASA-nak ne kelljen az orosz Progress teherűrhajóra hagyatkoznia, amely az ISS pályaelhagyását végzi el helyettük.

A tervek szerint egyébként az ISS az úgynevezett Nemo-ponton érne földet, A terület arról nevezetes, hogy ez az a helyszín, amely a legtávolabb helyezkedik el bármelyik szárazföldtől.

A Nemo-pont az utóbbi időszakban az űrhajók temetőjévé vált, rengeteg űrszemét található itt, és jó eséllyel minden idők legikonikusabb űrhajója is itt fog örök nyugalomra térni.

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk