A NASA bejelentette, hova fog becsapódni a Nemzetközi Űrállomás az évtized végén
Paolo Nespoli - ESA/NASA/Getty Images

A NASA bejelentette, hova fog becsapódni a Nemzetközi Űrállomás az évtized végén

A Csendes-óceánba zuhan 2030 után a Nemzetközi Űrállomás (ISS) a többi leselejtezett műhold és űrszemét mellé.


Az ISS folytatja működését 2030-ig, mielőtt elindul vízi temetőjébe, a Csendes-óceán civilizációtól legtávolabb eső pontjára. Több mint 30 évvel 1998-as fellövése után az űrállomást 2031 januárjában letérítik pályájáról. Ahogy a pályáját elhagyta, megkezdődik látványos zuhanása, melynek végén vízbe csapódik a Nemo-pontnál, amely nagyjából 2700 kilométerre van a szárazföldtől, és kiszolgált űrállomások, régi szatellitek és más ember alkotta űrszemét temetőhelyeként ismert.

Az űrtemetőt környező, a megközelíthetetlenség óceáni végpontja vagy a dél-csendes-óceáni lakatlan terület néven is emlegetett régiót az emberi tevékenység teljes hiánya jellemzi. "A lehető legtávolabbi hely az emberi civilizációtól

– írta a NASA.

A hivatal a jövőben az űrkutatást úgy tervezi, hogy kereskedelmi űrhajókon vásárolnak teret és időt tudós űrhajósaiknak.
A tudományos eredmények ünneplése mellett az ISS igazgatója, Robyn Gatens hangsúlyozta, hogy az űrállomás jelenleg a Föld közeli pályán folyó kereskedelmi jövő megalapozásával foglalkozik.

A NASA becslése szerint az űrkutatás áthelyezésével űrállomásokról kereskedelmi űrjárműveken bérelt helyekre egyedül a 2031-es évben 1,3 milliárd dollárt (405 milliárd forintot) takarítanának meg. Az összeget a NASA távoli űrbe irányuló projektjeire lehetne fordítani, ami távolabbi és gyorsabb kutatást tenne lehetővé az űrügynökség szerint.

A nagyjából amerikaifutballpálya-méretű ISS 90 percenként kerüli meg a Földet. 2000 novembere óta folyamatosan tartózkodnak rajta űrhajósok. Eredetileg 15 évre tervezték a működését, de a NASA egy jelentése szerint erősen bíznak abban, hogy élettartama 2030 végéig is meghosszabbítható.

1971 óta csaknem 300 darab űrhulladék, köztük legalább öt űrállomás zuhant a vízbe a Nemo-pont környékén, többségük amerikai vagy orosz eredetű volt.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk