űrhajós asztronauta

Megdöntötték a leghosszabb űrséta rekordját

Mark Vande Hei, a NASA űrhajósa megdöntötte a leghosszabb amerikai űrrepülés rekordját, amelyet Scott Kelly korábbi űrhajós tartott 2016 óta.


Mark Vande Hei 341 egymást követő napot töltött a világűrben, ezzel pedig felülmúlta Scott Kelly 340 napos rekordját a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Az eredmény azonban az Egyesült Államok és Oroszország közötti, az űrkutatás terén ingatag kapcsolatok közepette született. Oroszország leállította a rakétahajtóművek értékesítését az USA-nak, miután Joe Biden amerikai elnök szankciókat vezetett be válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára – írja a ScieneAlert.

Kelly pedig a Twitteren keveredett vitába Dmitrij Rogozinnal, az orosz űrkutatás vezető tisztviselőjével, aki felbújtó hangulatú megjegyzéseket tett arra vonatkozóan, hogy az ISS Oroszország segítsége nélkül a Földre zuhanna. A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk és Jonathan McDowell csillagász szintén szóváltásba keveredett Rogozinnal az elmúlt napokban.

Mark Vande Hei

commons.wikimedia.org

A NASA illetékesei mégis azt állítják, hogy az ISS működését nem befolyásolja az ukrajnai orosz invázió következménye. Vande Hei továbbra is készen áll arra, hogy március 30-án biztonságban visszatérjen a Földre egy orosz Szojuz űrhajó fedélzetén.

Az elmúlt három hétben semmi sem változott. Biztosan állíthatom, hogy Mark hazatér a Szojuzban. Kapcsolatban állunk orosz kollégáinkkal. Nincs semmi ködösítés.

– mondta Joel Montalbano, a NASA ISS programvezetője az űrséta hétfői sajtótájékoztatóján.

Mire leszáll Kazahsztánban, az űrhajós 355 napot töltött az űrben.

A figyelmetekbe ajánljuk