ISS az űrben

Az oroszok megígérték, hogy lehozzák az ISS fedélzetéről a NASA űrhajósát

Folytatódik az űrszappanopera.

Több mint egy hete tette közzé az orosz állami RIA Novosztyi azt a bizarr videóját, amiben egészen művészien megkomponálták, ahogy a Nemzetközi Űrállomás kettéválik, miután az orosz űrhajósok búcsút mondtak.

Az űrdrámának már előtte is voltak előzményei. A főszereplő legtöbbször Dmitrij Rogozin, az orosz állami űrvállalat, a Roszkoszmosz vezetője. A sokszor abszurd kijelentéseit szereti Twitteren hangoztatni, a pár hete például lényegében az ISS lezuhanásával fenyegette meg Amerikát. Erről bővebben itt írtunk.

De az oroszok a közös kísérleteket is beszüntették az ISS fedélzetén.

A mostanra elhíresült videón úgy tűnt, hogy az oroszok azzal fenyegetőznek, hogy Vande Hei, a NASA űrhajósa – aki jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodik, és a tervek szerint egy orosz gyártmányú Szojuz rakétával tér vissza a Földre – az űrben reked majd, mivel az oroszok nem hozzák majd le.

Most azonban, a NASA felé irányuló keménykedő retorika enyhülésével egy időben, az orosz állami tulajdonú TASZSZ hírcsatorna szerint a Roszkozmosz továbbra is azt tervezi, hogy beváltja ígéretét, és március 30-án visszahozza Vande Heit a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérre – írja a Futurism.

Mark Vande Hei amerikai űrhajós március 30-án az orosz Anton Scskaplerovval és Pjotr Dubrovval együtt hazautazik a Szaojuz MS-19 űrhajóval. Roszkozmosz soha senkinek nem hagyta, hogy kétségbe vonja partnerként való megbízhatóságát

– áll a Roszkozmosz közleményében,

A több mint két évtizedes békés amerikai-orosz együttműködés után az öregedő űrállomás fedélzetén Oroszország ukrajnai inváziója hatalmas csapást mért a kapcsolatra.

Az inváziót követően az USA, az Egyesült Királyság, az EU és még mások szankciókat vetettek ki; az intézkedések elszigetelték az orosz bankokat a pénzügyi hálózatoktól, a rubel zuhanórepülésbe kezdett, és vállalatok tucatjait szüntették be oroszországi működésüket.

Az orosz űrtevékenységek sem képeztek kivételt: Joe Biden azt mondta, hogy az amerikai szankciók leépítenék Oroszország űrkutatási iparát is, beleértve az űrprogramjukat is.


A figyelmetekbe ajánljuk