iss nemzetközi űrállomás
Shutterstock

Oroszország megszüntette a közös kísérleteket a Nemzetközi Űrállomáson

Az űrben sincs túl jó hangulat.

A Roszkozmosz, az orosz űrkutatási hivatal a továbbiakban nem működik együtt Németországgal a tudományos kísérletekben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz részének fedélzetén – közölte a hivatal egy Twitter-bejegyzésben.

Az orosz űrprogramot a szankciók hátterében kiigazítják, a prioritás a védelmi érdekeket szolgáló műholdak létrehozása lesz"

– folytatja a Roszkozmosz tweetjében, ahol megjegyzik: Oroszország ezentúl önállóan folytatja a kísérleteket is.

A tweet szerint a Roszkozmosz emellett leállítja az orosz rakétahajtóművek szállítását az Egyesült Államokba, és a már leszállítottak szervizelését is beszünteti.

A lépés nyilván a legújabb megtorlás Oroszország részéről, miután az USA, az Egyesült Királyság, az EU és még mások szankciókat vetettek ki ellenük az ukrajnai inváziót követően. Az intézkedések elszigetelték az orosz bankokat a pénzügyi hálózatoktól, a rubel zuhanórepülésbe kezdett, és vállalatok tucatjait szüntették be oroszországi működésüket.

Az orosz űrtevékenységek sem képeztek kivételt: Joe Biden a múlt héten azt mondta, hogy az amerikai szankciók leépítenék Oroszország űrkutatási iparát is, beleértve az űrprogramjukat is.

Erre a bejelentésre egyébként az orosz űrhivatal vezetője, Dmitrij Rogozin ki is borult. Lényegében az ISS lezuhanásával fenyegette meg Amerikát. Erről bővebben itt írtunk.

Az ISS-en jelenleg egyébként egy nemzetközi legénység tartózkodik, amely két orosz, egy német és négy amerikai űrhajósból áll.

A NASA legutóbb még azt közölte, hogy az ISS fedélzetén a műveletek a szokásos módon folytatódnak.

Az Európai Űrügynökség (ESA) pedig elmondta: teljes mértékben végrehajtják az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat, és felmérik a jelenleg futó programokra kivetett hatásait is. Az orosz bejelentés után viszont még nem kommentálták az esetet.

(Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk