iss az űrben

Kínos baki: az ISS simán ráeshet Oroszországra is

Az végképp bebizonyosodott a héten, hogy az orosz Roszkoszmosz Állami Űrvállalat vezetője, Dmitrij Rogozin könnyen dühbe gurul, de úgy tűnik, a legutóbbi kijelentése kínosan tévesnek bizonyult.


Ahogy mi is beszámoltunk róla, Rogozin múlt csütörtökön egy bizarr Twitter-rohamot kapott, miután Oroszország ukrajnai invázióját követően a nyugati országok komoly szankciókat vezettek be, amely kihat az orosz űrprogramra is. Ennek következtében az Egyesült Államok mellett több másik országot is megfenyegetett.

Konkrétan azt állította, hogy a Moszkva elleni szankcióknak a velejáró következménye lehet, hogy a Nemzetközi Űrállomás az USA „fejére" zuhanhat.

Ha megakadályozzák a velünk való együttműködést, ki fogja megmenteni a Nemzetközi Űrállomást az ellenőrizetlen orbitális pályáról való letérésről, majd az Egyesült Államokba zuhanástól

írta Rogozin csütörtökön a Twitteren.

A biztonság kedvéért azért még több másik országot is megfenyegetett.

Az a lehetőség is fennáll, hogy egy 500 tonnás szerkezetet Indiába és Kínába dobunk le. Meg akarod fenyegetni őket egy ilyennel? Az ISS nem repül Oroszország fölött, így minden kockázat az önöké. Készen álltok rájuk?

A második tweetben viszont úgy tűnik van egy apró hiba:

az ISS elhalad Oroszország fölött is.

Legalábbis egy reddit-felhasználó szerint, aki egy térképen mutatta be az ISS pályáját, amiben jól látszik, hogy Oroszország jelentős része felett repül, ami magában foglalja az Ukrajnával, Kazahsztánnal, Mongóliával, Kínával és Észak-Koreával közvetlenül határos területeket.

Mindez furcsa és kínos baki egy űrügynökség vezetőjétől, pláne, hogy Oroszország nem most kezdte az pályafutását az űrben.

(Futurism).


A figyelmetekbe ajánljuk