ISS a Föld körül
Nem ez az első hasonló eset a régi orosz egységekkel. A hiba most még nem jelent akkora problémát, de félő, hogy a repedések terjedni kezdenek.

Újabb felületes repedéseket fedeztek fel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik moduljában – mindezt Vlagyimir Szolovjov, a Nemzetközi Űrállomás orosz űrprogramjáért felelős vezetője közölte.

A hibákat az ISS legidősebb moduljában, az orosz Zarjában (Virradat) találták orosz űrhajósok, és Szolovjov elmondása szerint ez arra is utal, hogy a repedések idővel terjedni kezdhetnek.

A Space.com a Reuters cikke alapján az írja, hogy Szolovjov arról nem közölt információt, hogy a repedések okoztak-e légszivárgást – egyes sajtóértesülések szerint azonban ez nem történt meg.

A szóban forgó orosz modul nem mai darab: ez volt az ISS első darabja, amely még 1998 novemberében indult Föld körüli pályára.

Volt már rá példa, hogy egy másik orosz egységben (Zvezda) is hasonló történt. 2019-ben a repedések légszivárgást is okoztak, amelyeket 2020 októberében és idén márciusban befoltoztak, de a probléma továbbra is fennállt; a múlt hónapban Oroszország újabb nyomáscsökkenésről számolt be a 2000 júliusában Föld körüli pályára állított modulban.

Az ISS sem a legjobb időszakát éli mostanában:

2021 júliusában érkezett meg az ISS-re az orosz Nauka tudományos modulja, amelyet már régóta halogattak. A találkozás nem teljesen a tervek szerint alakult; a Nauka hajtóművei nem sokkal a dokkolás után egy időre ellenőrizhetetlenül beindultak, aminek következtében az egész állomás mintegy 540 fokot pördült. Az ISS vezetői végül kézben tartották a helyzetet, és visszaállították az ISS-t a megfelelő irányba.

A mostani probléma azt is jelentheti, hogy a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensei nem biztos, hogy biztonságosak maradnak 2025 után is. Azonban az orosz űrkutatási hivatal hangsúlyozta, hogy az űrhajósok életét nem fenyegeti közvetlen veszély.


A figyelmetekbe ajánljuk