ISS amerika orosz
Shutterstock

Az orosz űrprogram vezetője megfenyegette Amerikát, hogy rájuk dobják az ISS-t

Dmitrij Rogozin, az orosz Roszkoszmosz Állami Űrvállalat vezetője nem idegen a bizarr kirohanásoktól.


Oroszország ukrajnai invázióját követően Rogozin újra elmondta, hogy az orosz űrprogram elleni új szankciók katasztrofális következményekkel járhat az ellenfelek számára, írja a Futurism.

Rogozin közvetlenül az Egyesült Államokat fenyegette meg.

Ha megakadályozzák a velünk való együttműködést, ki fogja megmenteni a Nemzetközi Űrállomást az ellenőrizetlen orbitális pályáról való letérésről, majd az Egyesült Államokba zuhanástól

írta Rogozin csütörtökön a Twitteren.

A biztonság kedvéért azért még több másik országot is megfenyegetett.

Az a lehetőség is fennáll, hogy egy 500 tonnás szerkezetet Indiába és Kínába dobunk le. Meg akarod fenyegetni őket egy ilyennel? Az ISS nem repül Oroszország fölött, így minden kockázat az önöké. Készen álltok rájuk?

Rogozin a dühkitörést annak következtében kapta, hogy Joe Biden újabb szankcióhullámot vetett ki Oroszország ellen, hogy gazdaságilag elvágja a világ többi részétől – és aktívan aláássa az ország űrprogramját.

Ahogy észrevették, mi ennek ellenére továbbra is építjük a saját űrhajóinkat. És úgy fogjuk megépíteni őket, hogy bővítjük a szükséges alkatrészek és eszközök hazai gyártását. Minden országnak meg akarják tiltani, hogy űrhajóikat a világ legmegbízhatóbb orosz rakétáival indítsák?

– folytatta Rogozin

Rogozin arra is panaszkodott, hogy a szankciók tönkreteszik az űrversenyt, hozzátéve, hogy Biden az űrhajósok kiképzésében az orosz és az amerikai együttműködés közé vágja a fejszéjét.

Utóbbi azért is érdekes, mert Oroszország már többször is problémát okozott a Nemzetközi Űrállomásnak.

Többek között november 15-én egy rakétakísérletet hajtottak végre az űrben, amely a visszavonult szovjet megfigyelő műholdat, a Kosmos 1408-at vette célba. A 2 tonnás űreszköz ugyan sikeresen megsemmisült, de közvetlenül a becsapódás után legalább 1500 nyomon követhető darabra tört szét, nagy törmelékfelhőt létrehozva.

A figyelmetekbe ajánljuk