white and black airplane in the sky

Az Oroszországgal szembeni új amerikai szankciók az orosz űrügynökségre, a Roszkozmoszra is kiterjednek majd.


A Nemzetközi Űrállomás gyakran a geopolitikai csatározásokon kívül maradt. Ez a pozíció most veszélyben van. Az ISS, amelyet az Egyesült Államok, Oroszország, Európa, Japán és Kanada épített és üzemeltet, megmutatta, hogy az országok hogyan tudnak együttműködni a világűrben megvalósuló nagyszabású projektekben. Az űrállomás több mint 20 éve folyamatosan működik, és 19 országból több mint 250 embert fogadott.

A két oroszból, négy amerikaiból és egy németből álló jelenlegi legénység számára azonban a dolgok kezdhetnek aggasztóvá válni, mivel az USA és Oroszország között egyre nagyobb a feszültség. Számos megállapodás és rendszer van érvényben annak érdekében, hogy az űrállomás zökkenőmentesen működjön, miközben öt különböző űrügynökség működteti. Február 24-ig nem érkezett bejelentés szokatlan akciókról az állomás fedélzetén, az Ukrajnában zajló orosz invázió ellenére sem. Az orosz kormány azonban már korábban is belevonta az ISS-t a geopolitikába, és most is ezt teszi.

Bár az ISS több mint 20 évvel ezelőtti elindítása óta figyelemre méltóan jól működik ebben a struktúrában, voltak viták. Amikor az orosz erők 2014-ben annektálták az ukrajnai Krím területét, az Egyesült Államok gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Ennek következtében orosz tisztviselők bejelentették, hogy 2020-tól kezdve nem indítanak többé amerikai űrhajósokat az űrállomásra és az űrállomásról. Mivel a NASA 2011-ben nyugdíjazta az űrsiklót, az USA teljes mértékben az orosz rakétáktól függött, hogy az űrhajósokat az ISS-re és onnan elszállítsa, és ez a fenyegetés az amerikai jelenlét teljes megszűnését jelenthette volna az űrállomás fedélzetén.

Bár Oroszország nem váltotta valóra fenyegetését, és továbbra is szállított amerikai űrhajósokat, a fenyegetést komolyan kellett venni. A mai helyzet egészen más. Az Egyesült Államok a SpaceX magánvállalat rakétáira támaszkodik az űrhajósok ISS-re és onnan történő szállítása során. Ezáltal a kilövési lehetőségekkel kapcsolatos esetleges orosz fenyegetések kevésbé jelentősek. Úgy tűnik azonban, hogy Ukrajna megszállása felerősítette az ISS-t érintő geopolitikai manőverek intenzitását.

(Forrás: TheNextWeb)


A figyelmetekbe ajánljuk