blue and yellow striped country flag

Meglepő helyről érezhetjük meg az orosz-ukrán háború hatásait

Ukrajnában található a világ neongázának fele, amely kritikus fontosságú a félvezető chipek gyártásához.


Putyin teljes körű inváziójának első célpontjai között volt Ódessa, a Fekete-tenger partján fekvő tengerparti város, amely az ország egyik legforgalmasabb kikötője. De itt található a Cryoin nevű, kevéssé ismert vállalat is, amely nagy szerepet játszik a félvezetők globális gyártásában. A Cryoin neongázt állít elő, egy olyan anyagot, amelyet a számítógépes chipekbe mintákat véső lézerek működtetéséhez használnak.

A vállalat európai, japán, koreai, kínai és tajvani cégeknek szállít, de a legtöbb neont az Egyesült Államokba szállítják. Most elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a Cryoin ellátásának megszakadása által okozott hullámhatások az egész világon érezhetőek lehetnek. A Cryoin neon- és más gázok gyártása csütörtökön leállt, amikor megkezdődött az invázió. Annak ellenére, hogy a hétvégén tervezték a termelés újraindítását, az Odesa feletti rakéták miatt még mindig túl veszélyes volt.

A félvezetők telefonjaink, laptopjaink, intelligens otthonaink, sőt még autóink technológiai agyaként is működnek. Az iparág már most is hiányokkal küzd, mivel igyekszik lépést tartani az eszközök iránti világméretű kereslettel. 2021-ben a chiphiány szinte minden nagyobb autógyártó termelését korlátozta, és ennek következtében olyan vállalatok, mint a General Motors, egész gyárakat zártak be. Az Apple, a világ egyik legnagyobb chipvásárlója októberben közölte a gyártókkal, hogy a Bloomberg szerint a chiphiány miatt 10 millióval kevesebb iPhone-t fog gyártani 2021-ben a tervezettnél.

Az ukrajnai orosz agresszió azonban idegessé teszi az iparágat, hogy a hiányt felerősítheti a 2014-es év megismétlődése, amikor a Krím annektálására válaszul a neongáz ára 600 százalékkal ugrott meg. A múlt héten az amerikai és a japán kormányok azért kapkodtak, hogy ez ne ismétlődjön meg, és nyomást gyakoroltak a chipiparukra, hogy találjanak alternatív forrásokat erre a homályos gázra, mielőtt túl késő lenne.

(Forrás: Wired)


A figyelmetekbe ajánljuk