Volodmir Zelenszkij

Kamuvideón szólítja fel megadásra katonáit Zelenszkij

Vírusként terjedt az interneten egy kamuvideó, amelyen az ukrán elnök, Volodmir Zelenszkij megadásra szólítja fel a katonáit.


Ez lehet az első olyan deepfake, amelyet az ellenfelek megtévesztésére hoztak létre Oroszország ukrajnai inváziója során. Bár a videó nem a legtisztább és nem a legjobb példája a deepfake technológiáknak – a videón látható Zelenszkij egyértelműen nem az igazi, mivel a fej túl nagy a testhez képest –, mégis baljós példa egy új fegyverre egy világhatalom arzenáljában. Az Atlantic Council's Digital Forensic Research Lab (DFRLab) dezinformációs megfigyelőközpont szerint az álvideót egy meghackelt hírműsorban sugározták.

A deepfake kifejezést olyan médiára (általában képre vagy videóra, de akár hangra is) használják, aminél egy személy valamely ismertetőjegyét mesterséges intelligencia segítségével úgy változtatták meg, hogy az illető valaki másvalakinek tűnjön.A deepfake technikát gyakran használják hírességekről készült hamis felvételek, fake news készítéséhez, de előfordult már olyan is, hogy csalás során használták fel.

Az igazi Zelenszkij egy külön, a Facebookra feltöltött videóban reagált a hamisított felvételre, és felszólította az oroszokat, hogy inkább ők adják meg magukat.

Ha valakinek fel tudom ajánlani, hogy tegye le a fegyvert, az az orosz hadsereg. Menjetek haza. Mert mi itthon vagyunk. Megvédjük a földünket, a gyermekeinket és a családjainkat.

– mondta a videóban.

Természetesen a hamisított felvételt minden létező platformról próbálták eltávolítani.

A mai nap folyamán csapataink azonosítottak és eltávolították a hamisított videót, amelyen láthattuk, hogy Zelenszkij elnök olyan nyilatkozatot ad ki, amelyet valójában soha nem tett.

– tweetelte a Meta biztonsági politikáért felelős vezetője, Nathaniel Gleicher, majd hozzátette:

A videó egy weboldalon jelent meg, majd az egész interneten el kezdett terjedni. Gyorsan felülvizsgáltuk és eltávolítottuk, mivel megsértette a félrevezető manipulált médiával szembeni irányelveinket, és értesítettük a többi platformon dolgozó kollégáinkat is.

Ez az eset pedig remekül reprezentálja azt, hogy egy 21. századi a háborúban, a hackerek másodlagos háborút folytatnak az interneten, kormányzati honlapokat tesznek tönkre és zavarják a katonai műveleteket. Ezt követően egyébként megjelent egy másik álvideó is, amelyben Vlagyimir Putyin győzelmet hirdet:

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk