Előfordulhat, hogy az orosz-ukrán háború miatt hamarosan nem lesz étolaj a boltok polcain

Előfordulhat, hogy az orosz-ukrán háború miatt hamarosan nem lesz étolaj a boltok polcain

A háború óriási hatással van az élelmiszerárakra, de az étolaj esetében még az előállítás is kérdéses lehet?


Miközben az orosz-ukrán háború alaposan megemelte a benzin és a gázolaj árakat, megfeledkeztünk a másik olajról, amiből ugyanakkora, ha nem nagyobb problémánk lehet. Ukrajna ugyanis a világ első számú napraforgóolaj-exportőre, 2019-ben a napraforgómag- és sáfránymag olaj globális kínálatának 46 százalékát termelte – írja a Thekitchn.

Unsplash

Csupán idő kérdése, hogy az ukrán export zavarai mikor érik utol Magyarországot. Néhány spanyolországi piacon már most korlátozzák a napraforgóolaj vásárlását. Európa és India különösen függ az ukrán exporttól. Bár Amerika a hazai napraforgóolaj viszonylag kis százalékát exportálja, egy ilyen mértékű hiány az egész piacot érinti majd. Most más országok is igyekeznek betölteni az ellátási hiányt, a hiány miatt azonban az árak emelkedni fognak, és világszerte tovább csökken a kínálat.

Az ellátási lánc problémái és a munkaerőhiány már most is szorongatja az élelmiszeripari vállalatokat, a megnövekedett olajköltségeknek köszönhetően pedig egyre nagyobb inflációval nézhetünk szembe.

Mivel a napraforgóolaj előállítása több hónapot vesz igénybe (a virágok termesztése, a betakarítás, a feldolgozás és a palackozás), nincs mód arra, hogy a kereslet kielégítésére felgyorsítsák a termelést. Csak az idő fogja megmondani, hogy a hiány pontosan milyen hatással lesz a termékek elérhetőségére és árára, arra viszont számíthatunk, hogy a közeljövőben drágább lesz az olajok és a különféle snackek, chipsek.

A figyelmetekbe ajánljuk