A háború miatt több magyar bank is figyelmeztetést adott ki

A háború miatt több magyar bank is figyelmeztetést adott ki

Fokozott figyelemre intenek.


Erste

Az Erste Bank hivatalos oldalán kérdés-felelet formájában próbál választ adni az ügyfeleinek az orosz-ukrán háború miatt felmerülő lehetséges problémákra. Kiderül, hogy a Magyarország – Ukrajna és a Magyarország - Oroszország közötti pénzügyi tranzakciók technikailag egyelőre lehetségesek, de bizonytalanok, így nem garantálható a sikerük. A sikeres Ukrajnába irányuló utalások után azonban nem számolnak fel díjat – írja a Haszon.

S habár az Erste nincs jelen Ukrajnában, azonban pénzügyileg támogatja a keleti szomszédunkból érkező menekültek megsegítését végző hazai segélyszervezeteket. Mindezeken kívül megnyugtat mindenkit arról, hogy az Erste a megszokott rendben szolgálja ki ügyfeleit.

K&H

A K&H Csoport nyomon követi a nemzetközi helyzetet és végrehajtják a kötelező intézkedéseket:

Az Európai Unió orosz bankokra kiterjesztett pénzügyi szankciói miatt ezért az orosz rubelben kezdeményezett megbízásokat, kiemelten devizaügyleteket átmenetileg felfüggeszti. Az orosz bankoknál vezetett kedvezményezett számlára indított tetszőleges devizanemű utalásokat a Bank befogadja, azonban ezek teljesítése a közreműködő bankok által alkalmazott gyakorlattól függ. A Bank orosz rubel keresztárfolyamot nem jegyez, átváltásra jelenleg nincs lehetőség.

OTP Bank

Az OTP Bank is arra kéri az ügyfeleit, hogy fontolják meg, hogy indítanak-e bármilyen tranzakciót Ukrajnába vagy Oroszországba, különösen orosz érdekeltségű bankok bevonásával. OTP Bank ennek ellenére továbbra is végrehajtja az Ukrajnába irányuló átutalási megbízásokat. Az átutalt összeg jóváírása és a kedvezményezett hozzáférhetősége azonban a jelenlegi, háborús helyzetben nem garantált.

A nemzetközi pénzügyi vagyon korlátozó intézkedések (szankciók) által érintett orosz tulajdonú bankoknál vezetett számlákra, valamint a szankciókkal érintett személyek részére történő átutalások végrehajtása, illetve megtagadása az aktuális szankciós szabályok szerint történik. Kérjük, hogy a számlatörténetében kísérje figyelemmel a megbízásai alakulását. Az OTP Bank az Ön által benyújtott megbízások végrehajtását szankciós ellenőrzés alá vonja, szankciós tilalom esetén a megbízás teljesítésére nincs lehetőség. Ebben az esetben a bank a megbízás befogadása során zárolt fedezetet feloldja.

– olvasható a közleményükben.

A figyelmetekbe ajánljuk