Tízmilliárd dolláros veszteséget okozhat a turizmusnak az orosz-ukrán konfliktus

Tízmilliárd dolláros veszteséget okozhat a turizmusnak az orosz-ukrán konfliktus

A brit központú hoo nevű szállodafoglalási platform legfrissebb turisztikai ágazati elemzése szerint az ukrán-orosz konfliktus 10,6 milliárd dolláros (3600 milliárd forint) turisztikai bevételkiesést okozhat.


Jelenleg az ukrán légtér le van zárva, és hadiállapot van érvényben, ami azt jelenti, hogy az országba történő légi utazás teljesen kizárt, és az Ukrajnában tartózkodó külföldi állampolgároknak azt tanácsolják, hogy azonnal hagyják el az országot.

A Brit Külügy- és Nemzetközösségi Minisztérium (FCDO) azt tanácsolja az állampolgárainak, hogy senki ne utazzon Oroszországba, és az összes orosz üzemeltetésű légitársaságnak tilos belépnie az Egyesült Királyság vagy az EU légterébe.

Oroszország Belaruszban folytatott katonai tevékenysége miatt az FCDO szintén azt tanácsolja, hogy ne utazzanak az országba, és az onnan induló útvonalakat is korlátozzák, különösen a légi közlekedést.

Moldova szintén repüléstilalmi övezet, miután a hatóságok február 23-án 60 napig tartó szükségállapotot hirdettek, és ennek következtében a légteret minden polgári légi jármű számára lezárták.

Bár Lengyelországba, Szlovákiába, Magyarországra és Romániába továbbra is szabad az utazás, a brit kormány azt tanácsolja az embereknek, hogy ne próbáljanak meg ezeken az országokon keresztül átjutni Ukrajnába.

A háborúnak a turizmusból származó bevételekre gyakorolt kedvezőtlen és jelentős hatása jól dokumentált, a kiesés a konfliktus súlyosságától függően 16,6% és 23,4% között mozoghat. 2019-ben, a turizmus világméretű visszaesése előtt Ukrajna 2,6 milliárd dollárnyi turisztikai bevételt regisztrált.

A hoo szerint azonban a jelenlegi konfliktus 607,2 millió (209 milliárd forint) dollárjába kerülhet az ország turisztikai szektorának, bár a portál kiemeli, hogy ez a költség az Oroszországgal folyó háború időtartamától függően akár jóval magasabb is lehet.

A hoo becslése alapján az orosz turizmusnak 4 milliárd dollárjába (1376 milliárd forint) fájhat a háború, és Belaruszban (302 millió dollár), illetve Moldovában (123,3 millió dollár) is jelentős visszaesés lesz tapasztalható.

A konfliktus a környező országokra, például Lengyelországra, Szlovákiára, Magyarországra és Romániára gyakorolt hatása valószínűleg kisebb lesz, mint például Oroszország esetében, de a portál szerint a hazánkat is magába foglaló négyes turisztikai szektora is meg fogja érezni a konfliktus hatásait.

A hoo becslései szerint a nyolc ország turisztikai ágazatát érintő kiesések összege körülbelül 10,6 milliárd dollárra (3600 milliárd forint) rúghat.

Forrás: Travel Daily

A figyelmetekbe ajánljuk