Euro

Biztos, hogy tovább fognak emelkedni az élelmiszerárak az orosz-ukrán konfliktus hatására

Ha az infláció mértéke eddig még nem lett volna elég drasztikus.


Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a háború önmagában is tragédia, fontos azonban az orosz-ukrán konfliktus gazdasági hatásaira is felkészülnünk. Közvetlen következményeként ugyanis jelenős hatással lesz mind az energia, mind az élelmiszerek árára. Ez pedig azért van, mert az egyik legfontosabb gázvezeték Oroszországból vezet Európába, melynek működése a jelenlegi háborús állapotban kérdésessé válhat.


Az árakat befolyásolhatja Németország és az Egyesült Államok döntése is. Az amerikai elnök, Joe Biden ugyanis magyar idő szerint február 23-án bejelentette, hogy szankciókkal sújtja az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat-2 nevet viselő vezetékpárt megépítő és üzemeltető konzorciumot, a Nord Stream 2 AG-t. A büntetőintézkedések magát a Nord Stream 2 AG vállalatot és annak vezérigazgatóját érintik, és részét képezik az amerikai vezetés azon válaszának, amelyet Oroszország Ukrajna elleni lépéseire ad. A döntés azután született, hogy Olaf Scholz német kancellár bejelentette, a szövetségi kormány azonnali hatállyal felfüggeszti az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezését.

A német vezető szerint Oroszország Ukrajnával szembeni fellépése „a nemzetközi jog súlyos megsértését" jelenti, és az akció leállításának azért kell megtörténnie, hogy „egyértelmű jelzést küldjünk Moszkvának, hogy az ilyen lépések nem maradnak következmények nélkül".

Csak tegnap a leállás miatt az európai gázárak 13%-kal, az Egyesült Királyságban pedig 8%-kal emelkedtek. Oroszország Európa egyik fő olaj-, gáz- és búzaszállítója is, és a szakértők is erőteljesen azon a véleményen vannak, hogy a konfliktus csak magasabb árakhoz vezethet, mivel a szállítási útvonalak megszakadnak.

Susannah Streeter, a Hargreaves Lansdown vezető befektetési és piaci elemzője szerint az árak magabiztosan felfelé menetelnek, de még közel sincs itt a vége a növekedésnek, magasabb árak várhatók:

A háborúk természetüknél fogva inflációt okoznak, és ez különösen igaz lenne Ukrajnára, ha figyelembe vesszük, hogy Európa olaj, gáz és olyan kulcsfontosságú alapanyagok tekintetében, mint a búza, függ Oroszországtól, így a szankciók keményen érintenék, és az ellátási hiányok miatt az árak tovább emelkedhetnek

– mondta a Marie Clairenek.

A figyelmetekbe ajánljuk