Egy űrhajós.

Ilyet is ritkán látunk – élőben közvetítik két asztronauta űrsétáját a Nemzetközi Űrállomáson

Nicole Mann, a NASA űrhajósnője és a japán Koichi Wakata magyar idő szerint ma délután (február 2.) második űrsétájukat teszik meg, a nem hétköznapi mutatványt pedig élőben közvetítik.


A Nemzetközi Űrállomás (ISS) két űrhajósa a tervek szerint magyar idő szerint csütörtökön, azaz ma 14:15-kor kapcsolja át az űrruháját akkumulátoros üzemmódba. Röviddel ezután kilépnek az űrállomás Quest zsilipjéből, és megkezdik a nagyjából hétórás űrsétát.

A NASA jóvoltából pedig élőben követhetjük az űrhajósok túráját a Youtube-on keresztül. A közvetítés ma 12:45-kor kezdődik.

Ez is érdekelhet: Megdöntötték a leghosszabb űrséta rekordját

Mann és Wakata az állomás jobb oldali részéhez, a laboratórium tartószerkezetéhez próbálnak majd eljutni, amely az ISS-en a napelemek, a hősugárzók és a külső hasznos terhek rögzítési pontjaként szolgál.

Amint megérkeznek a Starboard-4 trusshoz, befejezik a január 20-án megkezdett modifikációs készlet telepítési munkálatait, hogy előkészítsék az állomást a következő napelemes tömb kihelyezésére

– írták a NASA tisztviselői egy szerdai blogbejegyzésben.

Az űrhajósok a hat új tömbből négyet már telepítettek, amelyeket iROSA-ként (ISS Roll-Out Solar Arrays) ismer a közvélemény. A NASA illetékesei szerint mind a hat napelem üzembe helyezése 20-30%-kal növeli az állomás energiaellátását.

Ahogy a szerdai blogbejegyzésben is szerepel, Mann és Wakata egy január 20-i űrséta során elvégeztek néhány előkészítő feladatot. A duó azonban aznap több kisebb problémába ütközött, és nem tudták befejezni az iROSA szerelőplatformjának összeszerelését a tervek szerint.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk