a robotkar a Szojuz MS-22 űrhajót vizsgálja, miután szivárgást észleltek
Fotó: NASA

Szivárog az orosz űrhajó − mikrometeorit becsapódást kaphatott

Miközben a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó orosz űrhajósok szerda este űrsétára készültek, a repülésirányítók figyelmeztették őket, hogy álljanak készenlétben, mert valami nincs rendben: a Roszkozmosz Szojuz űrhajója − amely az állomáson dokkolt − szivárog.
Az eseményt a NASA televíziós közvetítése rögzítette, az ügynökség szóvivője, Rob Navias pedig „jelentősnek" minősítette a szivárgást. A videókon látható, ahogy a hűtőfolyadék − valószínűleg ammónia − folyamatosan spriccel a Szojuzból, és az űrben lebeg, már-már filmszerű látványt nyújtva, ha nem lenne valóságos.

Ez is érdekelhet: Kezdik megadni magukat az ISS orosz moduljai: újabb repedéseket fedeztek fel

Szerencsére egyelőre úgy vélik, hogy sem az ISS, sem az űrhajósok nincsenek veszélyben − közben a mérnökök és az irányítás próbálja diagnosztizálni a szivárgás okát, amely kizárólag a Szojuzra korlátozódik. Ha azonban az űrhajó túlságosan megsérül ahhoz, hogy biztonságosan visszatérhessen a Földre, az állomás legénységének szüksége lesz egy mentőhajóra.

​A hazafelé vezető út

Az Ars Technica vezető űrkutatási szerkesztője, Eric Berger a Twitteren írta, hogy a szivárgás „nem volt kontrollált", és csak akkor szűnt meg, amikor „az összes hűtőfolyadék eltűnt". Ez nem hangzik túl biztatóan.

Berger hozzátette, az ISS egyelőre biztonságban van, de a Szojuz esetlegesen veszélyeztetett állapota gondot jelenthet annak a három űrhajósnak, akik a tervek szerint tavasszal repülnének vissza a Földre a fedélzetén, köztük Szergej Prokopjev,Dmitrij Petelin és Frank Rubio NASA-asztronauta.

Ha tovább olvasnál: Mi lesz Oroszországgal az ISS nélkül, és az ISS-el Oroszország nélkül?

De még túl korai lenne végleges következtetéseket levonni. A NASA TV élő közvetítésének végén Navias kijelentette, hogy

még nem született döntés a Szojuz MS-22 épségéről vagy arról, hogy mi lesz a következő lépés.

Úgy tűnik azonban, hogy a szivárgás okát ideiglenesen megállapították.

Szergej Krikalev, a Roszkozmosz legénységi űrrepülési programjainak igazgatója egy nyilatkozatban azt mondta, hogy a szivárgást valószínűleg egy eltévedt mikrometeorit becsapódása okozta − írja az Associated Press.

Krikalev hozzátette, hogy ez befolyásolhatja a Szojuz hűtőrendszerének teljesítményét, de nem veszélyezteti a legénységet.

Egyelőre az orosz szakemberek első felmérései azt mutatják, hogy a Szojuz repülőképes

− tweetelte Berger, és hogy a NASA a Canadarm2 robotkarral fogja tovább vizsgálni a sérüléseket.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk