Pár méteren múlt, hogy összeütközzön a Nemzetközi Űrállomás az oroszok műholdjával
Bizarr videót mutatott be Oroszország az ISS szétszakadásáról
Bizarr videót mutatott be Oroszország az ISS szétszakadásáról

Pár méteren múlt, hogy összeütközzön a Nemzetközi Űrállomás az oroszok műholdjával

Az Oroszország által 2021 novemberében megsemmisített, szovjet korabeli Kosmos 1408 műholdról származó törmelék kényszerítette ki az elkerülő manővert.

Múlt hét csütörtökön (július 16-án) a Nemzetközi Űrállomásnak (ISS) elkerülőmanővert kellett végrehajtania, hogy elkerülje az oroszok által felrobbantott műhold egyik törmelékdarabját – írja a space.com.

Mint ismert, 2021 november 15-én Oroszország egy rakétakísérletet hajtott végre az űrben, amely a visszavonult szovjet megfigyelő műholdat, a Kosmos 1408-at vette célba. A mintegy 650 kilométer magasságban keringő műhold az 1980-as évek közepe óta működésképtelen.

A 2 tonnás űreszköz ugyan sikeresen megsemmisült, de közvetlenül a becsapódás után legalább 1500 nyomon követhető darabra tört szét, nagy törmelékfelhőt létrehozva.

Akkoriban az az űrhulladékkal történő összeütközés veszélye miatt az ISS legénységének két alkalommal is biztonságba kellett vonulnia az űrállomáshoz dokkolt űrhajókba, felkészülve az esetleges Földre történő visszatérésre.

A szakértők szerint az űrszemét még évekig veszélyes lehet, és az alacsony Föld körüli pályán, a Földhöz legközelebb eső műholdakat, valamint az űrállomás személyzetét is fenyegetheti.

Ez történt most is.

Az orosz Roszkoszmosz űrügynökség a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkoló Progress 81 teherűrhajó személyzet nélküli űrhajójával távolította el az ISS-t a Kosmos 1408 műholdról származó űrszemétdarabtól, a tevékenységről készült videót a Telegrammon osztották meg.

Megerősítem, hogy moszkvai idő szerint 22.03-kor a Progress 81 MS-20 orosz szállító teherűrhajó hajtóművei egy nem tervezett manővert hajtottak végre, hogy elkerüljék a Nemzetközi Űrállomás veszélyes megközelítését a Kosmos 1408 űrhajó egy darabjával

írta a Roszkozmosz vezetője, Dmitrij Rogozin a Telegramra.

A Progress 81 teherűrhajó 4 perc 34 másodpercen keresztül indította be hajtóműveit, hogy az űrállomást eltávolítsa a Kosmos 1408 darabkájának pályájáról, és kissé megemelje az állomás pályáját.

A NASA állítása szerint a legénység egy percig sem volt veszélyben, és a manőver nem volt hatással az állomás működésére. A manőver nélkül az előrejelzések szerint a töredék körülbelül 800 méteren belül haladt volna az állomástól, ami űrmértékben rendkívül kicsi távolságnak számít.


A figyelmetekbe ajánljuk