A Nemzetközi Űrállomás

A NASA elmagyarázta: ez történne, ha az oroszok elhagynák a Nemzetközi Űrállomást

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén uralkodó több mint két évtizedes békés együttműködés hamarosan véget érhet, mivel Oroszország ukrajnai inváziója mély éket vert az ország űrügynöksége és nemzetközi partnerei közé.A NASA által a héten közzétett Gyakran Ismételt Kérdések-oldalon az ügynökség azt vizsgálta, mi történhet akkor, ha Oroszország elhagyja a Nemzetközi Űrállomást. Tekintettel Dmitrij Rogozin, az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetőjének az elmúlt hetekben tett megdöbbentő megjegyzéseire, az ISS teljes leállása nem teljesen kizárt. Rogozin többször is nekiment a nemzetközi közösségnek, és az Egyesült Államokat egy lezuhanó űrállomással fenyegette meg.

A NASA a GYIK-ben válaszol Rogozin bizarr megjegyzései által felvetett számos kérdésre, kezdve attól, hogy mi történne, ha az oroszok hirtelen távoznának az állomásról, egészen addig, hogy lehetséges-e egyáltalán, hogy az orosz szegmens leváljon és saját állomást alkosson.

Eszerint Oroszország távozása katasztrofális hatással lehet az öregedő orbitális előőrs fedélzetén folyó műveletekre, de az oroszok nem lesznek képesek egyszerűen leválni és folytatni a műveleteket az űrben.

Az ISS-nek mind az orosz űrhajósok, mind a NASA asztronautái számára kötelező a folyamatos jelenlét. Valójában jelenleg az egyik ország teljes mértékben a másikra van utalva a működés fenntartásában, és fordítva.

A dokumentum szerint, ha valami valaha is elromlana, csak az amerikai űrhajósok vannak kiképezve arra, hogy teljes mértékben reagáljanak az Egyesült Államok orbitális szegmensének meghibásodási forgatókönyveire. Ugyanez igaz az orosz űrhajósokra is az orosz szegmensből kiinduló meghibásodási helyzetekben.

Az orosz szegmens biztosítja a Nemzetközi Űrállomás teljes meghajtását, amelyet az állomás újraindításához, a helyzetszabályozáshoz, a törmelékelkerülési manőverekhez és az esetleges pályaelhagyási műveletekhez használnak, míg az Egyesült Államok az állomás napelemes rendszerein és az életfenntartó rendszerek egy részén keresztül biztosítja az energiát.

Annak ellenére, hogy ugyanazon az állomáson működnek, a NASA szerint a NASA houstoni és a Roszkozmosz moszkvai irányítóközpontjai csak a saját szegmenseiket irányítják és ellenőrzik.

Egy Rogozin által megosztott ellentmondásos videó azt is sugallta, hogy lehetséges, hogy az orosz szegmens elválik az állomás többi részétől, és hátrahagyja Mark Vande Heit, a NASA űrhajósát.

De, mint a NASA rámutat, az űrállomást nem úgy tervezték, hogy szétválasztható legyen, és az állomás egyes szegmensei közötti jelenlegi kölcsönös függőségek megakadályozzák, hogy az amerikai orbitális szegmens és az orosz szegmens önállóan működjön.

Rogozin fenyegetéseinek azonban van némi súlya: a kozmonauták irányítása nélkül az ISS a pályaelhagyás veszélyébe sodródhat. Az állomásnak ugyanis folyamatos és egyenletes utánpótlásra van szüksége a meghajtó űrhajókból.

Ahhoz, hogy az Egyesült Államok megszüntesse az orosz gyártmányú Progress űrhajók által biztosított tolóerőt, jelentős új hardver- [és] szoftverfejlesztésre, valamint jelentős időre és finanszírozásra lenne szükség.

Még az amerikai építésű Cygnus űrhajó – az egyetlen kereskedelmi űrhajó, amelyet valaha is teszteltek arra, hogy lökést adjon az űrállomásnak – sem lenne képes helyettesíteni az orosz meghajtást.

Ez azt is jelenti, hogy az Egyesült Államoknak 2030-ig Oroszország segítségére kell majd támaszkodnia az ISS működtetésében és későbbi megsemmisítésében, ha nem sikerül az amerikai gyártmányú űrhajókat úgy átalakítani, hogy elegendő tolóerőt biztosítsanak az állomás pályaelhagyásához.

Ez egy szerencsétlen helyzet. Miközben a NASA és a Roszkozmosz is közölte, hogy Vande Hei valóban visszatér a Földre egy orosz Szojuz űrhajó fedélzetén, az ISS fedélzetén az együttműködés egyre vékonyabb jégen mozog.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk