Az ISS nemzetközi űrállomás.
Paolo Nespoli - ESA/NASA/Getty Images
Az ISS nemzetközi űrállomás.

Riasztás a Nemzetközi Úrállomáson: megszólalt a füstjelző

Nemrégiben megszólalt a füstjelző a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz szegmensében, és az űrhajósok "égésszagot" éreztek a fedélzeten - közölte az orosz űrkutatási hivatal és a NASA.


Az incidens, amely az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz szerint csütörtök 01:55-kor történt egy tervezett űrséta előtt, a legújabb a problémák sorában, amelyek csak erősítik az orosz szegmensben uralkodó körülményekkel kapcsolatos biztonsági aggályokat – írja a Phys.org

A Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensének Zvezda kiszolgálómoduljában az automatikus akkumulátortöltés közben működésbe lépett egy füstérzékelő, és ez riasztást eredményezett

- áll a Roszkozmosz közleményében.

Thomas Pesquet francia űrhajós szerint "égő műanyag vagy elektronikus berendezés szaga" szállt az állomás amerikai szegmensébe - jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség a NASA közvetítésére hivatkozva.

Az orosz legénység bekapcsolt egy szűrőt, és miután a levegő megtisztult, az űrhajósok pedig visszamentek aludni. Az űrügynökség közölte, hogy a tervezett űrséta a tervek szerint folytatódik. Az orosz Oleg Novickij és Pjotr Dubrov a tervek szerint azért hagyja el az űrállomást, hogy folytassa a munkát a júliusban dokkoló Nauka tudományos modulon.

Minden rendszer normálisan működik"

- közölte a Roszkozmosz.

Az ISS orosz szegmense az utóbbi időben több problémával is szembesült, és a múlt hónapban egy űrkutatási tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy az elavult szoftverek "helyrehozhatatlan meghibásodásokhoz" vezethetnek.

Az orosz szegmens részét képező Zvezda kiszolgálómodulban többször is légszivárgás történt, többek között az év elején és 2019-ben.

Az elöregedő hardverből fakadó aggodalmakra hivatkozva Oroszország korábban jelezte, hogy 2025 után elhagyja az ISS-t, és saját állomást fog létesíteni

Júliusban az ISS egésze kibillent a pályáról, miután a Nauka modul hajtóművei néhány órával a dokkolás után újra működésbe léptek.

A figyelmetekbe ajánljuk