crew dragon
Getty Images / NASA

A Földön a NASA legénysége – képek a visszatérő űrhajósokról

A múlt hétvégén megérkezett a Földre a SpaceX Crew Dragon űrkapszulája négy asztronautával a fedélzetén. A NASA megosztott pár képet a landolásról, a következő Crew-legénység pedig már meg is érkezett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére.

Az űrben töltött 157 nap alatt a Crew-5 több mint 2500 alkalommal kerülte meg a Földet, a legénység öt űrsétán vett részt, és több mint 100 tudományos kísérletet hajtottak végre.

A NASA Instagram-bejegyzése szerint az asztronauták különböző orvosi kutatásokban vettek részt, gondozták a NASA űrkertjét", hogy felkészüljenek a távoli és hosszú távú küldetésekre", gyerekekkel és felnőttekkel beszélgettek szerte a világon, és segítettek előkészíteni egy új, felhúzható napelemtáblát, hogy növeljék az ISS teljesítményét.

Ez is érdekelhet: Az űrutazós filmek megmutatják, mi vár a SpaceX-re? (

Az amerikai Nicole Aunapu Mann (aki az első amerikai őslakos nő volt az űrben) és Josh Cassada, az orosz Anna Kikina és a japán Vakata Koicsi öt hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A küldetést az időjárási körülmények miatt többször is elnapolták, végül a SpaceX és a NASA mentőcsapatai visszahozták őket, majd március 13-án megérkezett Houstonba. A SpaceX a NASA-val kötött szerződés alapján biztosítja a Falcon 9 rakétát és a Crew Dragon kapszulát, míg a NASA a felbocsátáshoz szükséges létesítményekkel járul hozzá a küldetésekhez.

A hónap elején pedig már felszállt Crew-6 is, és megérkeztek az ISS fedélzetére, ahol megkezdték legújabb tudományos küldetésüket – írja a NASA.

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk