elon musk
Getty Images

Elon Musk tényleg el akarja pusztítani a Holdat?

A SpaceX rakétája az előrejelzések szerint március 4-én csapódik a Holdba, ez pedig jó néhány konteóhívőt megihletett. Elon Musk tényleg rosszat akarna?


A világvége-hívők egy újabb fenyegetéssel bővíthetik az aggodalomra okot adó dolgok véget nem érő listáját. Miután hét évig száguldott az űrben, a SpaceX egyik rakétája ütközési pályára állt a Holddal, amit a történelem első nem szándékos holdi becsapódásaként írnak le.

A NOAA Deep Space Climate Observatory-t eredetileg 2015-ben indították útjára egy bolygóközi küldetés részeként, amelynek célja egy űridőjárási műhold pályára állítása volt. Azonban az egymillió mérföldes út után a rakéta hajtóműve megadta magát, ugyanis nem volt elég üzemanyaga a Föld légkörébe való visszatéréshez, és ahhoz sem volt elég energiája, hogy kilépjen a Föld-Hold rendszer gravitációjából. Ami a becsapódás hatásait illeti a Földön, úgy tűnik, nem olyan rossz, mint amilyennek hangzik. Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa szerint pedig a becsapódás nem nagy dolog, míg Bill Gray azt állítja, hogy valószínűleg nem fogjuk látni az ütközést a Földről.

A rakéta visszatérésének irányított és biztonságos módon történő navigálása a légkörbe való visszatéréshez rendkívül összetett.

– mondta a DazednekHolger Krag, az Európai Űrszövetség űrbiztonsági programiroda vezetője.

És azt is hozzátette, hogy a Holddal való ütközés még mindig a legbiztonságosabb megoldás az emberiség számára, mivel a Nap körüli pályán hagyása nem nyújt biztosítékot arra, hogy egy napon nem fogja újra befogni a Föld és egy ellenőrizetlen visszatérés a bolygónkra kevésbé lenne kedvező. Bár a Hold megsemmisítéséről egyelőre szó sem lehet, az ütközés mégiscsak kérdéseket vet fel a SpaceX-hez hasonló privatizált űrvállalkozások etikájával kapcsolatban. Az űrturizmus térhódításával és a kozmoszba induló filmes stábokkal az emberi beavatkozás az űrben egyre szélsőségesebbé válik.


A figyelmetekbe ajánljuk